Η Ακρόαση ως Δείκτης Καρδιοαγγειακής Υγείας: Νέα Στοιχεία από Μεγάλη Έρευνα

Ebf127e651dd4297ac57e0d9b11f8b83
Κοινοποίηση

Σημαντική Συσχέτιση Απώλειας Ακοής και Καρδιακής Ανεπάρκειας

Μια πρόσφατη εκτενής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Heart» αποκαλύπτει σημαντικές συνδέσεις μεταξύ της απώλειας ακοής και της καρδιακής ανεπάρκειας, προσδιορίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες στον τομέα αυτό. Η μελέτη ανέλύει δεδομένα από 164.431 συμμετέχοντες και προσφέρει νέα στοιχεία που ενδέχεται να βοηθήσουν στην κατανόηση της σύνθετης σχέσης αυτών των δύο καταστάσεων.

Αύξηση της Καρδιακής Ανεπάρκειας και Απώλεια Ακοής

Η απώλεια ακοής είναι ένα ολοένα και πιο κοινό πρόβλημα, ιδιαίτερα καθώς ο πληθυσμός γηράσκει. Ενδεικτικά, περίπου 64 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πλήττονται από καρδιακή ανεπάρκεια, μια κατάσταση που σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με ανεπαρκή και κακή ακοή είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας κατά 15% και 28% αντίστοιχα, ενώ οι χρήστες ακουστικών βαρηκοίας είδαν αυξημένο κίνδυνο 26% σε σύγκριση με εκείνους που είχαν φυσιολογική ακοή.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας ήταν πιο έντονοι σε άτομα που δεν είχαν προηγούμενα καρδιοαγγειακά προβλήματα, όπως στεφανιαία νόσος ή εγκεφαλικό επεισόδιο, γεγονός που δείχνει την ανάγκη για προσεκτική παρακολούθηση αυτών των πληθυσμών.

Κοινωνική Απομόνωση και Ψυχολογική Δυσφορία

Η μελέτη επίσης ερεύνησε την κοινωνική απομόνωση και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της απώλειας ακοής. Οι συμμετέχοντες που δεν φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας παρουσίασαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου ακοής τους και της κοινωνικής απομόνωσης, της ψυχολογικής δυσφορίας και του νευρωτισμού. Αυτοί οι παράγοντες συνεισέφεραν σε ένα επιπλέον ποσοστό κινδύνου ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας, υποδηλώνοντας ότι η απώλεια ακοής μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των ατόμων.

Όταν οι διάφοροι παράγοντες όπως η κοινωνική απομόνωση και η ψυχολογική δυσφορία συνδυάστηκαν, η συνολική τους επίδραση ήταν λίγο πάνω από 9%, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι παράγοντες αυτοί δεν δρουν μεμονωμένα, αλλά αλληλεπιδρούν και αλληλοεπικαλύπτονται.

Βιολογικοί Μηχανισμοί και Επόμενα Βήματα

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτή η μελέτη είναι παρατηρητική και δεν αποδεικνύει αιτιακή σχέση. Ωστόσο, παρέχουν βιολογικές εξηγήσεις για τα ευρήματά τους. Σημειώνουν ότι η πλούσια κατανομή τριχοειδών αγγείων στον κοχλία οφείλεται στις υψηλές μεταβολικές απαιτήσεις του έσω αυτιού, καθιστώντας αυτές τις περιοχές ευάλωτες σε συστηματικές αγγειακές διαταραχές.

Εν κατακλείδι, η απώλεια ακοής μπορεί να είναι ένας πρώιμος δείκτης της καρδιαγγειακής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας. Η μελέτη ενθαρρύνει την αναγκαία παρακολούθηση και παρέμβαση σε πληθυσμούς με απώλεια ακοής, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για καρδιοαγγειακές παθήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?