Η διατροφή ως θεραπεία: Η σημασία των τροφών για την υγεία του εντερικού μικροβιώματος

Κοινοποίηση

Η τροφή ως φάρμακο: Πώς η διατροφή επηρεάζει την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου μας

Η μειωμένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης έχει σοβαρές συνέπειες για την ποικιλία των βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα και τους μεταβολίτες που αυτά παράγουν. Η επίπτωση αυτής της διατροφής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο αποκάλυψε ότι τα ποντίκια που ακολούθησαν μια δυτική διατροφή δεν κατάφεραν να αναδημιουργήσουν ένα “υγιές” και ποικιλόμορφο μικροβίωμα μετά από τη λήψη αντιβιοτικών. Επιπλέον, αυτά τα ζώα παρουσίασαν αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις από συγκεκριμένα παθογόνα, όπως είναι η σαλμονέλα.

Αντίθετα, ποντίκια που τρέφονταν με μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, κατάφεραν να ανακτήσουν γρήγορα ένα υγιές και ανθεκτικό μικροβίωμα μετά την αντιβιοτική αγωγή. Όπως ανέφερε η Megan Kennedy, φοιτήτρια στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ιατρικών επιστημόνων, “Μας εξέπληξε το πόσο δραματικά διαφορετική ήταν η διαδικασία ανάρρωσης στα ποντίκια με δυτική διατροφή σε σύγκριση με εκείνα που ακολούθησαν μια πιο υγιεινή διατροφή.”

Τα αντιβιοτικά, αν και χρήσιμα στη θεραπεία λοιμώξεων, μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου. Αυτά τα φάρμακα δεν διακρίνουν μεταξύ των κακών και των καλών βακτηρίων, οδηγώντας στην εξάλειψη ολόκληρων κοινοτήτων που είναι απαραίτητες για την υγεία μας. Ο καθηγητής ιατρικής Eugene B. Chang παρομοίασε αυτή τη διαδικασία με μια δασική πυρκαγιά, όπου η ανασυγκρότηση απαιτεί μια σειρά γεγονότων για να αποκατασταθεί η οικολογία του εντέρου.

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών σε συνδυασμό με τη δυτική διατροφή έχει γίνει κοινό φαινόμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που υποκίνησε τους επιστήμονες να εξετάσουν τις επιπτώσεις αυτού του συνδυασμού στην υγεία του εντέρου. Αρχικά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια που ακολούθησαν μια διατροφή παρόμοια με αυτή των δυτικών ανατροφών, σε σύγκριση με ποντίκια που είχαν πλούσια διατροφή σε φυτικές ίνες.

Κατά την ανάλυση της σύνθεσης των βακτηρίων, διαπιστώθηκε ότι μόνο τα ποντίκια που ακολούθησαν τη συνήθη διατροφή για ποντίκια μπόρεσαν να εξασφαλίσουν υγιή βακτηριακή ισορροπία. Αυτή η διατροφή φάνηκε να προωθεί την παραγωγή μεταβολιτών που ενθαρρύνουν τη δημιουργία ενός υγιούς οικοσυστήματος bakteriów. Αντίθετα, οι μεταμοσχεύσεις μικροβιώματος κοπράνων είχαν αμελητέα επίδραση στην ανάρρωση των ποντικών που ακολούθησαν τη δυτική διατροφή. Αυτά τα ποντίκια ήταν επίσης πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις.

Ενσωματώστε φρούτα και λαχανικά στην διατροφή σας

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν τη σημασία της διατροφής στην κατασκευή ενός ποικιλόμορφου, ισχυρού και ανθεκτικού μικροβιώματος. Όχι μόνο συμβάλλει στη γενική υγεία, αλλά μπορεί να έχει και κλινικές εφαρμογές, όπως η χρήση της διατροφής στη θεραπεία ασθενών μετά από θεραπεία καρκίνου ή μεταμόσχευση οργάνων. Αυτοί οι ασθενείς συχνά υποβάλλονται σε ισχυρές θεραπείες που εξασθενούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις από βακτήρια ανθεκτικά σε περισσότερα από ένα φάρμακα.

Η προσθήκη περισσότερων αντιβιοτικών σε αυτούς τους ασθενείς θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση. “Ίσως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη διατροφή για να αναδημιουργήσουμε τα συμβιωτικά μικρόβια που έχουν κατασταλεί από τις θεραπείες“, τόνισαν οι ερευνητές, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα αποκατάστασης ενός υγιούς μικροβιώματος γρηγορότερα και την πρόληψη της ανάπτυξης ανθεκτικών οργανισμών.

Ανεξαρτήτως των νέων ερευνητικών αποτελεσμάτων, επιβεβαιώνεται ότι οι γονείς είχαν δίκιο να προτρέπουν τα παιδιά τους να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά για την προώθηση της υγείας τους. Οι επιστήμονες κατανοούν ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουν όλοι να γίνουν χορτοφάγοι, ωστόσο προτείνουν να αυξηθεί η κατανάλωση υγιεινών τροφών, ιδίως πριν από σημαντικές ιατρικές διαδικασίες όπου είναι πολύ πιθανό να χορηγηθούν αντιβιοτικά.

Η λήψη εξατομικευμένων συμπληρωμάτων μπορεί επίσης να ενισχύσει την υγεία του εντέρου, ακόμα και αν δεν υιοθετηθούν δραστικές αλλαγές στην διατροφή. “Πιστεύω ότι η τροφή μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο, και μπορώ να φανταστώ ότι στο μέλλον, τα τρόφιμα θα μπορούν να συνταγογραφούνται, καθώς μπορούμε να κατανοήσουμε πώς τα συστατικά τους επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου“, καταλήγει ο Chang. Οι έρευνες αυτές καταγράφονται στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Related posts

Διαχείριση της Ινομυαλγίας: Ανακουφίζοντας Πόνο, Κούραση και Εξάρσεις

Διατροφή και Πρόδρομος Στάδιο Πάρκινσον: Πώς η Κατανάλωση Επεξεργασμένων Τροφίμων Επηρεάζει τα Πρώιμα Συμπτώματα

Η Σημαντική Σχέση Μεταξύ Υπερεπεξεργασμένων Τροφίμων και Καρδιομεταβολικών Κινδύνων: Αποκαλύψεις από Μελέτη του Πανεπιστημίου McMaster