Η επίδραση της κατανάλωσης πρωτεΐνης στις εντερικές κινήσεις: Αιτίες και λύσεις

Ef5eaefd658100373a2378a13635b54f No Watermark
Κοινοποίηση

Η Σχέση Πρωτεΐνης και Πεπτικών Διαταραχών

Πολλοί από εμάς αναρωτιούνται αν τα συμπληρώματα πρωτεΐνης που καταναλώνουμε είναι ο λόγος πίσω από τις πεπτικές διαταραχές που μπορεί να βιώνουμε. Ενώ η πρωτεΐνη είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών, δεν είναι σπάνιο να παρατηρήσουμε και κάποιες απροσδόκητες επιπτώσεις στο έντερο μας.

Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: Προκαλεί η πρωτεΐνη διάρροια; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πιο περίπλοκη από όσο φαίνεται. Οτιδήποτε καταναλώνουμε μπορεί να επηρεάσει τις κινήσεις του εντέρου μας. Όπως αναφέρει η διαιτολόγος Marlee Hamilton, «Αυτή η διαδικασία είναι μια φυσιολογική αντανακλαστική αντίδραση, κατά την οποία η κατανάλωση τροφής ή ποτού εμπλουτισμένου με θερμίδες διεγείρει την κίνηση του παχέος εντέρου, προκαλώντας μερικές φορές την ανάγκη για άμεση αφόδευση».

Αναφορικά με τις μπάρες και τα ροφήματα πρωτεΐνης, η Hamilton εξηγεί ότι, αν και η πρωτεΐνη από μόνη της δεν είναι συνήθως η άμεση αιτία της ανάγκης για αφόδευση, ορισμένα συστατικά που περιέχουν τα εμπορικά πρωτεϊνικά προϊόντα είναι πιθανότερο να προκαλέσουν τέτοια ανάγκη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αλκοόλες σακχάρου, όπως η σορβιτόλη, οι οποίες προκαλούν την απορρόφηση νερού στο έντερο και επιταχύνουν τις κινήσεις του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές, και ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από προβλήματα του πεπτικού, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Επιπλέον, ορισμένα προϊόντα πρωτεΐνης περιέχουν πρόσθετες ίνες, όπως ινουλίνη ή ρίζα κιχωρίου. «Ενώ οι ίνες είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη, αυτοί οι συγκεκριμένοι τύποι μπορούν να αυξήσουν την εντερική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν δεν είστε συνηθισμένοι να τις καταναλώνετε», τονίζει η Hamilton. Ορισμένα πυκνωτικά υλικά μπορεί επίσης να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές σε άτομα με ευαισθησία, όπως επισημαίνει η γαστρεντερολόγος Sarah Robbins από το Κάλγκαρι.

Παθήσεις που Μπορεί να Αυξήσουν την Ευαισθησία

Ορισμένες παθήσεις μπορεί να σας κάνουν πιο ευάλωτους σε αντιδράσεις στα συστατικά προϊόντων πρωτεΐνης. Ο γαστρεντερολόγος Eric Yoon αναφέρει αρκετές καταστάσεις που σχετίζονται με αυτήν την ευαισθησία.

Δυσανεξία στη Λακτόζη

Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να βιώσουν αέρια, φούσκωμα και διάρροια μετά την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία περιέχει λακτόζη. Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η επιλογή απομονωμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος, η οποία υποβάλλεται σε επεξεργασία για να απομακρυνθεί η μεγαλύτερη ποσότητα λακτόζης, καθιστώντας την πιο ανεκτή.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Ορισμένα συστατικά στα προϊόντα πρωτεΐνης, όπως οι αλκοόλες σακχάρου και η ινουλίνη, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε FODMAP, προκαλώντας αέρια και διάρροια.

Κοιλιοκάκη

Τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη, όπως σιτάρι ή κριθάρι, μπορεί να επηρεάσουν άτομα με κοιλιοκάκη, προκαλώντας σοβαρές πεπτικές αντιδράσεις.

Δυσανεξία στην Ισταμίνη

Άτομα με ευαισθησία στην ισταμίνη μπορεί να εμφανίσουν διάρροια και άλλα συμπτώματα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τύπων πρωτεϊνών που έχουν υποστεί ζύμωση.

Παθήσεις που Αφορούν την Πέψη

Αυτά τα προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα σε άτομα που δεν έχουν χοληδόχο κύστη ή πάσχουν από παγκρεατική ανεπάρκεια, οδηγώντας σε διάρροια και ναυτία.

Είναι σαφές ότι δεν είναι η πρωτεΐνη από μόνη της που προκαλεί τα πεπτικά προβλήματα, αλλά τα συστατικά που μπορούν να περιέχουν πρωτεϊνικά προϊόντα, τα οποία οδηγούν σε αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου.

Προτάσεις για Βελτίωση της Πέψης σας

Αν έχετε παρατηρήσει ότι η πρόσληψη πρωτεϊνών έχει επιφέρει αλλαγές στην υγεία του πεπτικού σας, σας προτείνουμε ορισμένες στρατηγικές:

Επιλέξτε προϊόντα με λιγότερα συστατικά

Προτιμήστε σκόνες πρωτεΐνης με ελάχιστα πρόσθετα για να ελαχιστοποιήσετε την ενόχληση.

Δώστε προτεραιότητα σε απομονωμένες πηγές πρωτεϊνών

Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχει λιγότερη λακτόζη και είναι συνήθως καλύτερα ανεκτή από άτομα με ευαισθησίες.

Αυξήστε την πρόσληψη σταδιακά

Ξεκινήστε σιγά-σιγά με μικρές δόσεις πρωτεΐνης και αυξήστε την ποσότητα σταδιακά.

Συνδυάστε πρωτεΐνες με άλλα τρόφιμα

Αναμείξτε τις πρωτεΐνες με λιπαρά και φυτικές ίνες για καλύτερη ανοχή.

Σημαντική η ενυδάτωση

Η καλή ενυδάτωση είναι ζωτική, ειδικά αν καταναλώνετε περισσότερες πρωτεΐνες. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τελικά, κάθε άτομο έχει διαφορετική ανοχή και είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις ανάγκες του οργανισμού σας, προσαρμόζοντας το διατροφικό σας πλάνο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?