Η Υγειονομική Κρίση από τα Πλαστικά: Γιατί είναι Αναγκαία η Μείωση της Χρήσης τους

47f02dcdc7e26c7bb13b95d2e14788dc No Watermark
Κοινοποίηση

Η Επίδραση του Πλαστικού στην Υγεία μας

Το πλαστικό είναι πανταχού παρόν στους σύγχρονους καιρούς. Το συναντάμε στα τηλέφωνα, στα μπουκάλια νερού, στα έπιπλα και ακόμα και στα ρούχα μας. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι οι επιπτώσεις της έκθεσης σε χημικές ουσίες που σχετίζονται με το πλαστικό μπορεί να είναι εκτενέστερες από ότι περιμέναμε. Μία πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας επισήμανε ότι τέτοιες ουσίες συμβάλλουν στην παχυσαρκία, τον διαβήτη, και τις καρδιακές παθήσεις.

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες, αλλά οι ενδείξεις μέχρι τώρα είναι ανησυχητικές και προδιαγράφουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας.

Οι Κίνδυνοι της Πλαστικής Ρύπανσης

«Είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγουμε το πλαστικό, καθώς βρίσκεται σχεδόν παντού: στις συσκευασίες, στα μπουκάλια και στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας», δηλώνει η Michaela Lucas, κλινική καθηγήτρια και ανοσολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας. «Από την κορυφή του Έβερεστ μέχρι τον βυθό των ωκεανών, τα μικροπλαστικά μολύνουν το περιβάλλον. Τα καταναλώνουμε, τα πίνουμε και τα αναπνέουμε». Είναι θλιβερό, αλλά οι άνθρωποι εισπνέουν πλαστικό.

Μία πρόσφατη μελέτη, η οποία εντόπισε μικροπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα για πρώτη φορά, αποκάλυψε ότι σχεδόν το 80% των συμμετεχόντων είχε μικροπλαστικά στο αίμα τους. Αυτές οι χημικές ουσίες, όταν εισέρχονται στον οργανισμό, μπορούν να προσκολληθούν στις μεμβράνες των ερυθρών αιμοσφαιρίων, περιορίζοντας την ικανότητα τους να μεταφέρουν οξυγόνο. Πλαστικά έχουν επίσης αναγνωριστεί στον ανθρώπινο πλακούντα, κάτι που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία των εμβρύων.

Σε πειράματα με έγκυες αρουραίους, διαπιστώθηκε ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να διαπεράσουν τους πνεύμονες και να φτάσουν στην καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα του εμβρύου. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα μικροπλαστικά ενδέχεται να συσσωρεύονται στα ανθρώπινα όργανα, ακριβώς όπως συμβαίνει και στο περιβάλλον.

Μέγιστος Κίνδυνος για την Υγεία

Το ενδοκρινικό μας σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή και απελευθέρωση ορμονών, ρυθμίζει τα επίπεδα τους στο αίμα. Ορισμένες χημικές ουσίες που συνδέονται με τα πλαστικά, όπως οι πολychlorinated biphenyls (PCBs) και η δισφαινόλη Α (BPA), παρεμβαίνουν στη λειτουργία αυτών των ορμονών, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό μας και προκαλώντας φλεγμονές. Σύμφωνα με έρευνες, η δισφαινόλη Α μπορεί να προσκολληθεί στους υποδοχείς που προορίζονται για τα οιστρογόνα και να περιορίσει τις φυσιολογικές επιδράσεις τους στον οργανισμό.

«Η φλεγμονή είναι βασικός παράγοντας για πολλές χρόνια παθήσεις, όπως οι καρδιοαγγειακές νόσοι και ο καρκίνος», αναφέρει η Michaela Lucas. «Εξετάζουμε αν η φλεγμονώδης δράση των χημικών αυτών είναι κλινικά σημαντική και αν μπορεί να προκαλέσει ασθένειες». Ωστόσο, η συνεχής εξάρτησή μας από τα πλαστικά καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Πρακτικές Λύσεις για Να Μειώσουμε την Έκθεση

Αν και η κατανόηση των επιπτώσεων των πλαστικών στην υγεία μας είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας για να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτές τις επικίνδυνες χημικές ουσίες. Η Michaela Lucas, για παράδειγμα, απέχει από τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών και περιτυλιγμάτων τροφίμων. Συνιστά επίσης να αποφεύγετε την αποθήκευση και τη θέρμανση τροφίμων και ποτών σε πλαστικά σκεύη.

Ο αντίκτυπος από την αποδοχή των χημικών αυτών ως επιβλαβών μπορεί να είναι σημαντικός στις καθημερινές μας συνήθειες. Η κατανόησή μας για το μέγεθος αυτού του αντίκτυπου παραμένει σε εκκρεμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?