Κανέλα και Φάρμακα: Προβλήματα και Επιπτώσεις στην Υγεία

68f689e29c95c402f3dffb3e01761901 No Watermark
Κοινοποίηση

Η Επίδραση της Κανέλας στην Αποτελεσματικότητα των Φαρμάκων

Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι μια ουσία που περιέχει η κανέλα μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κινναμαλδεΰδη, ένα κύριο συστατικό της κανέλας, ενεργοποιεί τους υποδοχείς που ρυθμίζουν τη μεταβολική κάθαρση των φαρμάκων από τον οργανισμό. Αυτή η ενεργοποίηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων, όταν καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κανέλας.

Η Shabana Khan, επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, τόνισε ότι «εάν καταναλώνονται υπερβολικές ποσότητες κανέλας χωρίς τη γνώση του γιατρού που έχει συνταγογραφήσει τα φάρμακα, μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα υγείας». Παράλληλα, αναφέρει ότι «η υπερβολική κατανάλωση συμπληρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία απομάκρυνση του συνταγογραφούμενου φαρμάκου από τον οργανισμό, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά του».

Η κανέλα, εκτός από τις μαγειρικές της χρήσεις, έχει μακρά ιστορία στην παραδοσιακή ιατρική και μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθώς και στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση της φλεγμονής. Παρ’ όλα αυτά, οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους το μπαχαρικό επηρεάζει τον οργανισμό παραμένουν εν μέρει ασαφείς. Σημειώνεται ότι η απλή προσθήκη κανέλας στον καφέ δεν είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα, ωστόσο η χρήση της σε υψηλές συγκεντρώσεις ως συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Η Khan επισημαίνει ότι «παρά την ευρεία χρήση της κανέλας, υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες που να εξετάζουν την επίδραση της κύριας ουσίας της, της κινναμαλδεΰδης». Η κατανόηση της βιοδιαθεσιμότητας, του μεταβολισμού και των αλληλεπιδράσεών της με τους υποδοχείς που επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αξιολογηθεί το πώς η υπερβολική πρόσληψη κανέλας θα επηρεάσει τη δράση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Δεν είναι όλες οι μορφές της κανέλας ίδιες. Ειδικότερα, το έλαιο κανέλας, που χρησιμοποιείται συχνά τοπικά για τις αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες, φαίνεται να μην παρουσιάζει σχεδόν κανέναν κίνδυνο αλληλεπίδρασης με φάρμακα. Από την άλλη πλευρά, ο φλοιός της κανέλας, και ιδιαίτερα η ποικιλία Cassia, που προέρχεται από τη νότια Κίνα και είναι πιο οικονομική, περιέχει υψηλότερα επίπεδα κουμαρίνης, μιας αντιπηκτικής ένωσης. Αυτή η ποικιλία είναι συνήθως αυτή που πωλείται από τα καταστήματα τροφίμων.

Η γνήσια κανέλα από τη Σρι Λάνκα, σε σύγκριση με την ποικιλία Cassia, ενέχει μικρότερο κίνδυνο λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς της σε κουμαρίνη. Οι αντιπηκτικές ιδιότητες της κουμαρίνης μπορεί να είναι επικίνδυνες για άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα. Ο Bill Gurley, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες ώστε να κατανοηθεί καλύτερα ο ρόλος της κανέλας στον οργανισμό και οι πιθανές αλληλεπιδράσεις με τα φάρμακα.

Επιπλέον, οι ερευνητές συνιστούν στους χρήστες κανέλας να συμβουλεύονται πρώτα τον γιατρό τους, ειδικά σε περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, το άσθμα, η παχυσαρκία, ο HIV, το AIDS ή η κατάθλιψη. «Η καλύτερη συμβουλή μας είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν από τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος σε συνδυασμό με συνταγογραφούμενα φάρμακα», δήλωσε η Khan.

Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι τα συμπληρώματα δεν προορίζονται για τη θεραπεία, την ίαση ή την ανακούφιση από οποιαδήποτε ασθένεια. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Food Chemistry: Molecular Sciences.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?