Καρκίνος Μαστού: Επιπτώσεις στις Θεραπείες στο Μέγεθος του Μαστού
Η ογκεκτομή, γνωστή και ως μερική μαστεκτομή, είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται μόνο το τμήμα του μαστού που είναι προσβεβλημένο από καρκίνο. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφαιρείται το καρκινικό εξόγκωμα καθώς και κάποιοι περιβάλλοντες ιστοί του μαστού. Οι λεπτομέρειες σχετικά με το τμήμα του μαστού που πρέπει να αφαιρεθεί, εξαρτώνται από το μέγεθος και την τοποθεσία του όγκου.
Ο χειρουργός μπορεί επίσης να αποφασίσει να αφαιρέσει ορισμένους λεμφαδένες που βρίσκονται κάτω από τον βραχίονα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο καρκίνος έχει επεκταθεί σε αυτούς. Είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του μαστού συνήθως εξαπλώνεται στους λεμφαδένες και από αυτούς μπορεί να καταλήξει σε άλλα μέρη του σώματος.
Επιπτώσεις της Ακτινοθεραπείας
Μια πρόσφατη μελέτη έχει αποκαλύψει ότι το στήθος των γυναικών μπορεί να υποστεί σημαντική συρρίκνωση μετά από συνδυασμό ογκεκτομής και ακτινοθεραπείας για τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο. Ο Δρ. Chris Reid, επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία διατήρησης του μαστού με ακτινοθεραπεία, μπορεί να χάσουν περίπου 20% του όγκου του μαστού μέσα σε ένα χρόνο, με περαιτέρω μειώσεις που ενδέχεται να διαρκέσουν έως και πέντε χρόνια».
Η στατιστική αυτή είναι σημαντική για την κατανόηση της ανατομικής αλλαγής του στήθους, καθώς η πρόβλεψη αυτών των αλλαγών μπορεί να συμβάλλει στην καθοδήγηση των προσδοκιών των ασθενών, καθώς και στον σχεδιασμό χειρουργικών επεμβάσεων αποκατάστασης.
Πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο επιλέγουν τη μέθοδο της ογκεκτομής σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία, καθώς αυτή μπορεί να προσφέρει ποσοστά επιβίωσης συγκρίσιμα με αυτά της μαστεκτομής, διατηρώντας παράλληλα τον μαστό.
Αλλαγές στον Όγκο του Μαστού
Οι ερευνητές, προκειμένου να εκτιμήσουν την πραγματική επίδραση της ακτινοθεραπείας, πραγματοποίησαν μετρήσεις στις αλλαγές του όγκου του μαστού σε 113 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία διατήρησης του μαστού από το 2005 έως το 2023. Αρχικώς, παρατηρήθηκε ότι ο όγκος του στήθους μειώθηκε κατά 9% κατά μέσο όρο αμέσως μετά την αφαίρεση του όγκου. Στη συνέχεια, μετά από ένα έτος, η μέση μείωση του όγκου του μαστού αυξήθηκε σε 19%, εκτός από τον ιστό που αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
Μέχρι την πενταετία, η μέση μείωση στο μέγεθος του μαστού ξεπέρασε το 26%. Ιδιαίτερα, οι γυναίκες με μεγαλύτερους μαστούς και όγκους που ήταν μικρότεροι από το 10% του συνολικού όγκου του μαστού τους, παρουσίασαν μια μεγαλύτερη συρρίκνωση με ποσοστά που πλησίασαν το 30% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με σχεδόν 22% για τις γυναίκες με μικρότερους μαστούς.
Αυτό το γεγονός εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ασυμμετρία στο στήθος, ένα κοινό πρόβλημα που παρατηρείται μετά από θεραπεία διατήρησης του μαστού, δήλωσε ο Δρ. Reid. Η ικανότητα πρόβλεψης των αλλαγών που συμβαίνουν μπορεί να ενισχύσει την επικοινωνία με τις ασθενείς και να διευκολύνει το σχεδιασμό επανορθωτικών επεμβάσεων με στόχο την επίτευξη συμμετρίας.
Κατευθυντήριες Γραμμές για Μελλοντική Έρευνα
Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν πώς διάφορες θεραπείες του καρκίνου επηρεάζουν τη διαμόρφωση και το μέγεθος του μαστού. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery.