Βουλωμένες αρτηρίες και εγκεφαλικά επεισόδια: Νέες Προσεγγίσεις στην Ιατρική Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση των βουλωμένων αρτηριών ενέχει σοβαρούς κινδύνους, με αποτέλεσμα να μπορεί να προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες επικίνδυνες επιπλοκές. Η έρευνα στον τομέα αυτό προχωρεί με γοργούς ρυθμούς, προσφέροντας ελπίδες για καλύτερες και ασφαλέστερες μεθόδους θεραπείας.
Ένα νέο σύστημα βαθμολόγησης
Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γιατροί είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ένα νέο σύστημα βαθμολόγησης προκειμένου να παρακάμψουν περιττές χειρουργικές επεμβάσεις και να περιορίσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Το σύστημα αυτό ονομάζεται βαθμολογία κινδύνου καρωτιδικής αρτηρίας (CAR) και έχει ως στόχο την ακριβή ανάλυση του κινδύνου των ασθενών, κατευθύνοντάς τους προς πιο κατάλληλους και λιγότερο επεμβατικούς τρόπους θεραπείας.
Με βάση την βαθμολογία κινδύνου, οι γιατροί μπορούν να αναγνωρίσουν τους ασθενείς που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από ένα συνδυασμό φαρμάκων και προσαρμογών στον τρόπο ζωής, αντί της χειρουργικής επέμβασης. Όσοι υπήρξαν υποψήφιοι για φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής παρουσίασαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφραγμάτων κατά την διάρκεια των πρώτων δύο ετών μίας κλινικής δοκιμής που βασίστηκε στη βαθμολογία CAR.
Η ανάγκη για σωστή αξιολόγηση
Ο Δρ. Martin Brown, επικεφαλής ερευνητής και ομότιμος καθηγητής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας Queen Square του University College του Λονδίνου, τόνισε τη σημασία του εντοπισμού των ασθενών με στένωση καρωτίδων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο από μια βελτιστοποιημένη ιατρική θεραπεία, χωρίς να καταφύγουν σε επεμβατικές θεραπείες. «Αυτή η προσέγγιση εστιάζει στην προσωπική αξιολόγηση και στη συστηματική διαχείριση των παραγόντων κινδύνου, γεγονός που μπορεί να απαλλάξει πολλούς ασθενείς από τις ταλαιπωρίες και τους κινδύνους των χειρουργικών επεμβάσεων στην καρωτίδα ή της τοποθέτησης στεντ», δήλωσε ο Δρ. Brown.
Επιπλέον, η μελέτη στοχεύει στη μείωση του κόστους για τις υπηρεσίες υγείας, προσφέροντας ταυτόχρονα μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στη θεραπεία των ασθενών.
Στατιστικά και μέθοδος μελέτης
Στη μελέτη συμμετείχαν 428 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που παρουσίασαν συμπτώματα σχετικά με φραγμένες αρτηρίες. Οι συμμετέχοντες προήλθαν από 30 νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρώπης και του Καναδά. Αυτοί με χαμηλό ή ενδιάμεσο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου για τα επόμενα πέντε χρόνια είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε τυχαία κατανεμημένες ομάδες που λάμβαναν είτε μόνο φάρμακα και θεραπεία βάσει του τρόπου ζωής, είτε παρόμοια ιατρική αγωγή που μπορεί επίσης να περιλάμβανε χειρουργική επέμβαση.
Οι θεραπείες περιλάμβαναν δίαιτα χαμηλής χοληστερόλης, φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, φάρμακα που ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, καθώς και αντιπηκτικά.
Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Neurology, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική πρόοδο που επιτυγχάνεται στον τομέα της προληπτικής ιατρικής και της προσωπικής θεραπείας.