Οι κίνδυνοι των υπερ-επεξεργασμένων τροφών και οι συνέπειές τους στην υγεία μας

Κοινοποίηση

Τα τρόφιμα που μας φέρνουν πιο κοντά στον πρόωρο θάνατο

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι κάθε αύξηση κατά 10% της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 3%. Αυτό το ανησυχητικό εύρημα επισημαίνει τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα στην υγεία του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα φέρνουν πίσω τον ενδεχόμενο θάνατο πολλών ανθρώπων, με τις εκτιμήσεις να υποδεικνύουν ότι ευθύνονται για δεκάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους παγκοσμίως. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αυτών των τροφίμων, όπου αυτά αποτελούν πάνω από το 54% της μέσης αμερικανικής διατροφής.

Ειδικότερα, το διάστημα 2017-2018, υπολογίζεται ότι περίπου 124.000 πρόωροι θάνατοι στις ΗΠΑ προήλθαν από την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Ο επικεφαλής της έρευνας, Eduardo Nilson του Ιδρύματος Oswaldo Cruz στη Βραζιλία, τόνισε την επείγουσα ανάγκη για πολιτικές που θα αποθαρρύνουν την κατανάλωση αυτών των τροφίμων και θα προωθούν παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα βασισμένα σε τοπικά, φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται κυρίως από ουσίες που προέρχονται από ολόκληρα τρόφιμα, όπως κορεσμένα λίπη, άμυλα και πρόσθετα σάκχαρα. Για να καθίσουν ευχάριστα στον καταναλωτή, περιέχουν μια μεγάλη γκάμα προσθέτων, όπως χρωστικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, αρωματικές ουσίες και σταθεροποιητές, που ενισχύουν τη γεύση και την ελκυστικότητα, παρατείνοντας παράλληλα τη διάρκεια ζωής τους.

Τυπικά παραδείγματα αυτών των τροφίμων περιλαμβάνουν συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, ζαχαρούχα δημητριακά, έτοιμα προς κατανάλωση ή έτοιμα προς ζέσταμα προϊόντα, καθώς και αλλαντικά. Η κατανάλωση αυτών των προϊόντων έχει συνδεθεί με 32 προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη, ορισμένα είδη καρκίνου και κατάθλιψη.

Οι ερευνητές εργάστηκαν με δεδομένα από προηγούμενες μελέτες σχετικά με την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων σε οκτώ χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Χιλή, Κολομβία, Μεξικό, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες. Εξέτασαν ποσοτικά την κατανάλωση αυτών των τροφίμων στη διατροφή των μέσων πολιτών απο κάθε χώρα. Η Κολομβία παρουσίαζε τα χαμηλότερα ποσοστά, καθώς τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσώπευαν περίπου το 15% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που κατείχαν την πρωτοκαθεδρία με πάνω από το 54%.

Η μελέτη συνέκρινε τα ποσοστά πρόωρων θανάτων σε κάθε χώρα που αποδίδονται στην κακή διατροφική επιλογή, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από περίπου 4% στην Κολομβία και τη Βραζιλία έως σχεδόν 14% στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δεδομένα αυτά παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη δημόσια υγεία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τις διατροφικές επιλογές.

Όπως επισήμανε ο Nilson: «Είναι ανησυχητικό ότι, ενώ η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι ήδη υψηλή στις χώρες με υψηλό εισόδημα, η κατανάλωση αυτού του τύπου τροφίμου συνεχίζει να αυξάνεται στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, κάτι που υποδηλώνει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία επηρεάζουν και αυτές τις χώρες».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Preventive Medicine, προσφέροντας νέα δεδομένα που ενδέχεται να επηρεάσουν τις πολιτικές δημόσιας υγείας και να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους που συνδέονται με τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Related posts

Η ερυθριτόλη: Κρυφοί κίνδυνοι για την υγεία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων

Οι Θανατηφόρες Παθήσεις για τους Άνδρες: Διαφορές και Προκλήσεις στην Υγειονομική Περίθαλψη

Η Ικανότητα Ισορροπίας στο Ένα Πόδι: Ένας Καθοριστικός Δείκτης Υγείας και Μακροχρόνιας Ευημερίας