Η Σημασία της Μεσογειακής Διατροφής για Μια Μακροχρόνια Υγεία
Μελέτες από Ισπανούς επιστήμονες αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που διατηρούν μια αυστηρή μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει άπαχο κρέας, πουλερικά, δημητριακά, καθώς και πλούσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περισσότερο από 20%.
Σύμφωνα με τους ερευνητές από τη Μαδρίτη, τέσσερα τρόφιμα διακρίνονται ως τα πιο σημαντικά για τη μείωση της θνησιμότητας: τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί και τα ακόρεστα έλαια, όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Αυτά τα στοιχεία διατροφής φαίνεται πως παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία και τη μακροχρόνια ευεξία.
Αντίθετα, η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών και γλυκών συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Οι επιστήμονες προτείνουν στους πολίτες να εξετάσουν σοβαρά την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, αφού αυτή μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.
Διατροφικές Συσχετίσεις και Υγιής Επιβίωση
Η επιδημιολόγος, Mercedes Sotos Prieto, δήλωσε ότι η συνεχής τήρηση της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την διατροφή περισσότερων από 11.000 ενήλικες με μέση ηλικία τα 48 έτη, δημιουργώντας έναν συνδυασμό βαθμολόγησης της πρόσληψης 15 ομάδων τροφίμων της Πλανητικής Δίαιτας Υγείας (PHD) και της προθυμίας τους να ακολουθήσουν τη μεσογειακή διατροφή.
Η έννοια της «πλανητικής διατροφής υγείας» επικεντρώνεται στη σύνθεση ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου που επικεντρώνεται τόσο στην ατομική υγεία όσο και στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Αυτή η διατροφή, όπως παρουσιάστηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, προάγει τη χρήση τροφών φυτικής προέλευσης και περιορίζει την κατανάλωση κρέατος, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των χρόνιων παθήσεων και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της γεωργίας.
Αποτελέσματα της Μελέτης
Η έρευνα σημείωσε μια περίοδο παρακολούθησης 14 ετών, κατά την οποία καταγράφηκαν 1.157 θάνατοι. Τα ευρήματα που παρουσίασαν οι επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο προληπτικής καρδιολογίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μιλάνο έδειξαν ότι η μεγαλύτερη προσήλωση στην PHD και τη μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.
Ειδικότερα, το ένα τρίτο των συμμετεχόντων που ακολούθησαν πιο πιστά την PHD παρουσίασε 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, σε σύγκριση με το ένα τρίτο που την ακολούθησε λιγότερο προσεκτικά. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες που τήρησαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από εκείνους που ακολούθησαν λιγότερο αυτή τη διατροφή.
Ορισμένα συστατικά της PHD, όπως τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά και τα ακόρεστα έλαια, καθώς και οι ξηροί καρποί της μεσογειακής διατροφής συνδέονται θετικά με την υγεία, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι αυτά έχουν θετική επίδραση στη μείωση της θνησιμότητας.
Επιπλέον, οι ειδικοί που μελετούν τους υπεραιωνόβιους τονίζουν τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας, της διατροφής με δημητριακά ολικής αλέσεως και την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς και την αξία των σχέσεων και της αίσθησης του σκοπού στη ζωή, όλα στοιχεία που contribute to what are commonly referred to as “blue zones”, περιοχές του κόσμου όπου οι άνθρωποι ζουν μέχρι 100 χρονών και πάνω.