Ο ρόλος των Ελλαγιταννινών στην Υγεία του Παχέος Εντέρου
Οι ελλαγιταννίνες, πολυφαινολικές ενώσεις φυτικής προέλευσης που εντοπίζονται στα καρύδια, έχουν αποδειχθεί ότι μεταβολίζονται αποκλειστικά από το μικροβίωμα του εντέρου, οδηγώντας σε ένα ευρύ φάσμα αντιφλεγμονωδών μορίων, γνωστών ως ουρολιθίνες. Αυτές οι ουσίες συνδέονται με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενδέχεται να αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνου.
Όπως δηλώνει ο Δρ. Daniel W. Rosenberg και η διεπιστημονική ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, «η κατανάλωση καρυδιών, λόγω των ελλαγιταννινών τους, αποδείχθηκε ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδιαίτερα με τη μετατροπή των ελλαγιταννινών σε ουρολιθίνη Α από το έντερο». Αυτή η διεργασία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η ομάδα του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, η υψηλή κατανάλωση ελλαγιτανίνης μέσω καρυδιών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους φλεγμονώδεις δείκτες σε βιολογικά δείγματα, όπως αίμα, ούρα και κόπρανα. Αυτή η μείωση, μάλιστα, μπορεί να έχει θετική επίδραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, ειδικά σε περιστατικά που αφορούν πολύποδες του παχέος εντέρου.
Στη μελέτη συμμετείχαν 39 ασθενείς ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αποφεύγουν τρόφιμα και ποτά που περιέχουν ελλαγιτανίνη για μία εβδομάδα, προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα ουρολιθίνης τους πριν να εντάξουν στην διατροφή τους τα καρύδια πλούσια σε αυτή την ένωση.
Μετά από τρεις εβδομάδες παρακολούθησης, όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η αύξηση της ουρολιθίνης Α στο οργανισμό σχετιζόταν με θετικές επιπτώσεις στους δείκτες φλεγμονής στον ορό των ασθενών, καθώς και με επίπεδα του πεπτιδίου YY, το οποίο έχει συσχετιστεί με την αναστολή του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν επίσης μειωμένα επίπεδα διαφόρων δεικτών φλεγμονής, κυρίως σε ασθενείς με παχυσαρκία, οι οποίοι εμφάνιζαν αυξημένους δείκτες σχηματισμού ουρολιθινών από το μικροβίωμα. Η χρήση προηγμένης τεχνολογίας απεικόνισης επέτρεψε στους ερευνητές να εξετάσουν τις κυτταρικές αλληλεπιδράσεις στους πολύποδες, οδηγώντας σε νέες κατευθύνσεις σχετικά με την κατανάλωση καρυδιών και την υγεία του παχέος εντέρου.
Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι η πρωτεΐνη βιμεντίνη, που σχετίζεται με προχωρημένες μορφές καρκίνου του παχέος εντέρου, ήταν σημαντικά μειωμένη στους ιστούς των πολυπόδων από ασθενείς με υψηλά επίπεδα ουρολιθίνης. Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα υποσχόμενα, καθώς δείχνουν πώς οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη ασθενειών.
Ο Δρ. Rosenberg επισημαίνει, «η ουρολιθίνη Α έχει ευεργετική επίδραση στη φλεγμονή και ίσως μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου». Η μελέτη καταδεικνύει ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ουρολιθίνης στον πληθυσμό και ταυτόχρονα να ελαχιστοποιήσει φλεγμονώδεις δείκτες, ειδικά σε παχύσαρκους ασθενείς.
Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφικής ένταξης των ελλαγιτανινών από καρύδια, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Το να καταναλώνετε μια χούφτα καρυδιών καθημερινά είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική πρακτική για τη μακροχρόνια βελτίωση της υγείας σας. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Prevention Research.