Table of Contents
Η Σημαντική Προστασία από το Εμβόλιο του Έρπητα Ζωστήρα
Η προστατευτική δράση του εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα διαρκεί έως και οκτώ χρόνια και είναι ιδιαίτερα έντονη για τους άνδρες, τα άτομα κάτω των 60 ετών και εκείνους που ακολουθούν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Η Έρευνα και τα Δεδομένα
Μια μελέτη που διεξήχθη με τη συμμετοχή 1.271.922 ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω στη Νότια Κορέα, στράφηκε στην καταγραφή δεδομένων σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του έρπητα ζωστήρα. Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία κατά την περίοδο από το 2012 και μετά, συνδυάζοντας πληροφορίες για την καρδιοαγγειακή υγεία των συμμετεχόντων με παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το εισόδημα και ο τρόπος ζωής τους.
Το εμβόλιο περιραμβάνει μια εξασθενημένη μορφή του ιού της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα, ο οποίος προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα. Σε πολλές χώρες, αυτός ο τύπος εμβολίου έχει αντικατασταθεί από ένα ανασυνδυασμένο εμβόλιο, το οποίο περιέχει πρωτεΐνες του ιού.
Οφέλη του Εμβολίου για την Καρδιά
Τα ευρήματα της μελέτης κατέδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που εμβολιάστηκαν δεν μόνο προστατεύθηκαν από τον έρπητα ζωστήρα, αλλά παρουσίασαν και σημαντικά οφέλη για την καρδιά τους:
- 23% χαμηλότερος κίνδυνος συνολικών καρδιοαγγειακών επεισοδίων
- 26% χαμηλότερος κίνδυνος για μείζονα καρδιοαγγειακά επεισόδια, όπως εγκεφαλικά ή καρδιοπάθειες
- 26% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας
- 22% χαμηλότερος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο
Η προστατευτική δράση του εμβολίου ήταν ιδιαίτερα ισχυρή κατά τα δύο έως τρία πρώτα χρόνια μετά τη χορήγηση, ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι η προστασία διήρκεσε έως και οκτώ χρόνια.
Σημασία και Προοπτικές της Έρευνας
Θεωρώντας τη σημασία της μελέτης, ο καθηγητής Ντονγκ Κέον Γιον από το Kyung Hee University College of Medicine της Σεούλ δηλώνει: «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου, ακόμα και σε άτομα χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Αυτό ανοίγει νέες προοπτικές ως προς την οφέλη των εμβολίων».
Ωστόσο, ο καθηγητής τονίζει ότι «καθώς η έρευνα στηρίχθηκε σε έναν ασιατικό πληθυσμό, τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για όλους τους πληθυσμούς. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για το ανασυνδυασμένο εμβόλιο προκειμένου να κατανοηθούν καλύτερα τα οφέλη του σε διάφορους πληθυσμούς». Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα προγραμματίζει μια νέα μελέτη για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα του ανασυνδυασμένου εμβολίου και τα ενδεχόμενα οφέλη του.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ