Ο ρόλος των πρόσθετων ουσιών στα τυποποιημένα τρόφιμα στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα και η συσχέτισή τους με τον διαβήτη τύπου 2

Κοινοποίηση

Η Σημασία των Πρόσθετων Τροφίμων στην Εμφάνιση Διαβήτη Τύπου 2

Μια πρόσφατη έρευνα από Γάλλους επιστήμονες διερεύνησε τις πιθανές σχέσεις μεταξύ της έκθεσης σε μείγματα πρόσθετων τροφίμων και της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη αυτή ανέλυσε δεδομένα υγείας περίπου 100.000 ενηλίκων που συμμετείχαν στην γαλλική κοόρτη NutriNet-Santé, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και τις επιπτώσεις της στη υγεία.

Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι δύο από τα πέντε εξεταζόμενα μείγματα σχετίζονταν με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ιδιαίτερα, ένα μίγμα που περιελάμβανε διάφορους γαλακτωματοποιητές όπως η καραγενάνη και τροποποιημένα άμυλα – που συναντώνται συχνά σε γαλακτοκομικά επιδόρπια και σάλτσες – και ένα άλλο που περιλάμβανε γλυκαντικά και χρωστικές, τα οποία βρίσκονται σε ποτά και αναψυκτικά με προσθήκη τεχνητής ζάχαρης.

Η επιστημονική βιβλιογραφία ήδη παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τις πιθανές βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης αυτών των προσθέτων, τα οποία έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη μεταβολικών διαταραχών, χρόνιων φλεγμονών και ανισορροπίας του μικροβιώματος του εντέρου. Πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης εντοπίσει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ορισμένων πρόσθετων και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρκίνου και καρδιοαγγειακών νοσημάτων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, ενώ πολλές μελέτες εξετάζουν την ατομική επίδραση κάθε πρόσθετου, κανένας προηγούμενος ερευνητής δεν είχε εξετάσει τη συνδυασμένη επίδραση της κατανάλωσής τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συχνά μείγματα προσθέτων που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του καταναλωτή.

Για την ανάγκη της μελέτης, οι ερευνητές, υπό την καθοδήγηση της Mathilde Touvier από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών (Inserm), ανέλυσαν τα δεδομένα υγείας 108.643 ενηλίκων που συμμετείχαν στη NutriNet-Santé για μια μέση περίοδο παρακολούθησης 7,7 ετών. Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν σε όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που κατανάλωναν, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την ανάλυση των διατροφικών τους συνηθειών.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, απεστάλησαν στατιστικά στοιχεία για την κατανάλωση των προσθέτων, συμπεριλαμβάνοντας μόνο εκείνα που κατανάλωναν τουλάχιστον το 5% των συμμετεχόντων. Αυτό συνέβαλε στην ακριβή εκτίμηση της έκθεσης και επιτρέπει την εστίαση σε ποσότητες που ενδεχομένως έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.

Οι ερευνητές εντόπισαν πέντε κύρια μίγματα προσθέτων, τα οποία συνδυάζουν ουσίες που καταναλώνονται συχνά ταυτόχρονα. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι δύο από αυτά τα μίγματα σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής των συμμετεχόντων.

Το πρώτο μίγμα περιλαμβάνει γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά και χρωστικές ουσίες που υπάρχουν σε μια ποικιλία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Το δεύτερο μίγμα περιέχει πρόσθετα που συναντώνται κυρίως σε ποτά με τεχνητή ζάχαρη, αυξάνοντας τα επίπεδα κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα αυτή αναδεικνύει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ των προσθέτων, η οποία μπορεί να ενισχύει ή να αποδυναμώνει τις επιδράσεις τους. Σύμφωνα με την Marie Payen de la Garanderie, διδακτορική φοιτήτρια και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, «τα ευρήματα μας δείχνουν ότι πολλά πρόσθετα καταναλώνονται συχνά μαζί και ότι ορισμένα μίγματα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, παρουσιάζοντας πιθανότητες παρέμβασης για στρατηγικές πρόληψης».

Τα σημαντικά αυτά ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες στους τομείς της διατροφής και της δημόσιας υγείας.

Related posts

Φάρμακα που καθυστερούν την έναρξη της νόσου Πάρκινσον: Νέα ευρήματα και προοπτικές έρευνας

Ψωμί Σίκαλης: Ο Σύμμαχος στην Απώλεια Βάρους και τη Μείωση Χοληστερόλης

Επείγουσα Θρόμβωση στο Πόδι: 6 Σημαντικά Συμπτώματα και Άμεσες Ενέργειες