Πρόληψη Καρδιακών Ανακοπών: Ο Ρόλος που Παίζει το Κρασί και οι Υγιεινές Συνήθειες

83b6ac3bdda87f8f78e0b058f5951be9 No Watermark
Κοινοποίηση

Προληπτικά Μέτρα για την Καρδιοαγγειακή Υγεία

Με βάση μια πρόσφατη μελέτη, σχεδόν τα δύο τρίτα των καρδιακών ανακοπών θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω της διαχείρισης του τρόπου ζωής, των περιβαλλοντικών και προσωπικών κινδύνων υγείας. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η αντιμετώπιση 56 καίριων παραγόντων κινδύνου για τη αιφνίδια καρδιακή ανακοπή θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 63% των περιπτώσεων.

«Μας εξέπληξε το υψηλό ποσοστό (40%-63%) των περιπτώσεων αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής που θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω της βελτίωσης των επιβλαβών προφίλ», δήλωσε ο Renjie Chen, ανώτερος ερευνητής και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη.

Μέθοδος Έρευνας

Για να διαπιστώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από πάνω από 502.000 συμμετέχοντες στη UK Biobank, μια μακροχρόνια μελέτη υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τους συμμετέχοντες, 3.147 υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια σχεδόν 14 ετών παρακολούθησης.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα θύματα αυτών των ανακοπών με υγιείς ανθρώπους, χρησιμοποιώντας ένα σύνολο 125 δυνητικά τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, που περιλάμβαναν τη διατροφή, την άσκηση, την κατανάλωση καπνού και αλκοόλ, την κατάθλιψη, την μοναξιά, και διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ρύπανση.

Σχετικοί Παράγοντες Κινδύνου

Η ανάλυση αποκάλυψε 56 παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, συμπεριλαμβανομένων 25 παράγοντες που επηρεάζουν το 10% έως 17% των περιπτώσεων. Αυτοί περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την άσκηση, την παχυσαρκία και την ποιότητα ύπνου.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει διεξοδικά τις σχέσεις μεταξύ τροποποιήσιμων παραγόντων και της συχνότητας εμφάνισης αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής», δήλωσε ο Chen, τονίζοντας τη σημαντικότητα των αναγκαίων αλλαγών τρόπου ζωής.

Επιπτώσεις των Συνήθειών Ζωής

Η μελέτη έδειξε ότι οι συνήθειες του τρόπου ζωής έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, με τις περιπτώσεις να μειώνονται έως και 18% όταν τα άτομα βελτιώνουν διατροφικές συνήθειες και φυσική δραστηριότητα.

«Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αποδείχθηκαν οι πιο σημαντικοί παράγοντες πρόληψης», ανέφεραν οι ερευνητές. Θα μπορούσαν να μειώσουν τις περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής κατά 40% έως 63% εάν οι άνθρωποι εξάλειφαν τους πιο ισχυρούς παράγοντες κινδύνου.

Ενδιαφέροντα Ευρήματα

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν η προστατευτική επίδραση του χρόνου που περνούν οι άνθρωποι μπροστά σε υπολογιστές, που φαίνεται να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης. Ωστόσο, τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής και δραστηριότητας.

Επιπλέον, οι ερευνητές αναγνώρισαν παράγοντες που ενδεχομένως μειώνουν τον κίνδυνο, όπως η κατανάλωση σαμπάνιας ή λευκού κρασιού, η διατήρηση θετικής διάθεσης και η καλύτερη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. «Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι η καρδιοπροστατευτική επίδραση που συνδέεται με την κατανάλωση σαμπάνιας και λευκού κρασιού», δήλωσε ο Nicholas Grubic, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποδεικνύει ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να είναι πιο πολύπλοκα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, ενισχύοντας την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη αυτών των παραγόντων.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Canadian Journal of Cardiology.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?