Τα πρώιμα σημάδια αυτισμού στα μωρά
Η πρόσφατη έρευνα υπόσχεται να φέρει σημαντική πρόοδο στον τομέα της διάγνωσης του αυτισμού, καθώς επισημαίνεται ότι η εκτίμηση των πρώιμων συμπεριφορών των βρεφών μπορεί να παρέχει ενδείξεις για την εμφάνιση αυτιστικών χαρακτηριστικών νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως. Οι περισσότερες τρέχουσες διαγνωστικές τεχνικές εντοπίζουν τον αυτισμό όταν τα παιδιά είναι ηλικίας 3 έως 5 ετών, ωστόσο, η νέα μελέτη αποκαλύπτει κάποια πρώιμα σημάδια που ίσως επιτρέψουν μια πρώιμη παρέμβαση.
Αναλυτική μελέτη των συμπεριφορών των βρεφών
Σύμφωνα με την ηγετική μελέτη του καθηγητή Stephen Sheinkopf από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, τα βρέφη που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της ζωής τους παρουσίαζαν περισσότερες δυσκολίες στην προσαρμογή, όπως δυσκολία στον ύπνο και μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην επίτευξη αναπτυξιακών ορόσημων. Αυτά τα χαρακτηριστικά επανεξετάστηκαν όταν τα βρέφη έγιναν 1 έτους, με τους γονείς να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια ελέγχου για την εκτίμηση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, των αισθητηριακών ευαισθησιών και των συμπεριφορών που ήταν περιοριστικές ή επαναλαμβανόμενες.
Μέσα από αυτά τα ερωτηματολόγια, αξιολογήθηκε αν τα βρέφη ανταποκρίνονταν στα ονόματά τους ή αν αντιδρούσαν σε ξαφνικούς δυνατούς θορύβους, όπως ο θόρυβος των ηλεκτρικών σκουπών. Οι παρατηρήσεις αυτές αποδείχθηκε ότι είναι καθοριστικές για την πρόβλεψη της ανάπτυξης αυτιστικών συμπεριφορών.
Σημασία των γονικών παρατηρήσεων
Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην πρώιμη ανίχνευση των σημείων του αυτισμού στα βρέφη τους. Όπως δήλωσε ο Sheinkopf, οι παρατηρήσεις των γονέων μπορούν να ενδυναμώσουν τη διαδικασία της διάγνωσης, υποδεικνύοντας πιθανά προβλήματα νωρίτερα από την παραδοσιακή προσέγγιση. Η πρόταση της έγκαιρης παρέμβασης θα μπορούσε να αποτελέσει κλειδί για τη βελτίωση των γλωσσικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, με στόχο την ομαλή τους ένταξη στο σχολικό περιβάλλον.
Η επικεφαλής ερευνήτρια, Erin Andres, πρόσθεσε ότι οι γονείς έχουν ανταποκριθεί θετικά στα ευρήματα της έρευνας, επισημαίνοντας ότι διαλέγουν ενεργά το θέμα των συμπεριφορών των βρεφών τους κατά τις επισκέψεις στους ιατρούς. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Οι γονείς συχνά μοιράζονται με εμένα παρατηρήσεις για τα μοτίβα κλάματος και τις δυσκολίες στη γαλήνη των μωρών τους, και δείχνουν ενδιαφέρον που ερευνούμε αυτές τις συμπεριφορές». Αυτές οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι γονικές παρατηρήσεις είναι καθοριστικής σημασίας για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των βρεφών.
Η έρευνα προσφέρει νέες προοπτικές και δυνατότητες, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία βελτιωμένων εργαλείων μέτρησης, τα οποία θα επιτρέπουν στους γονείς και στους επαγγελματίες υγείας να εργάζονται από κοινού για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στην ανάπτυξη των παιδιών.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatric Research και προσφέρει ελπίδα για την αποτελεσματικότερη ανίχνευση του αυτισμού σε βρέφη, προάγοντας επίσης την αναγκαιότητα της έγκαιρης παρέμβασης.