Η Επιρροή του Τρόπου Ζωής στην Επιβίωση από τον Καρκίνο
Οι μη καπνιστές επιζώντες από καρκίνο που σχετίζεται με την παχυσαρκία, παρουσίασαν συνολικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου εφόσον υιοθετούσαν τις συστάσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS) σχετικά με τον τρόπο ζωής τους μετά τη θεραπεία. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες αλλά και από καρκίνο με μεταστάσεις, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας στην αποκατάσταση και τη μακροχρόνια επιβίωση των επιζώντων από καρκίνο.
Η Ying Wang, επιδημιολόγος και επικεφαλής της έρευνας στην ACS, δήλωσε: «Μια διάγνωση καρκίνου συχνά παρακινεί τους ανθρώπους να σκεφτούν πώς μπορούν να ζήσουν πιο υγιεινά. Πολλοί επιζώντες επιθυμούν να μάθουν ποιες αλλαγές μπορούν να κάνουν στον τρόπο ζωής τους για να βελτιώσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους και να ζήσουν περισσότερο».
Κατευθυντήριες Οδηγίες της ACS
Η ACS επικαιροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα το 2022. Οι νέες συστάσεις δίνουν έμφαση στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, τη συστηματική άσκηση, τη σωστή διατροφή, καθώς και τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ. Για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα αυτών των συστάσεων, οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες ζωής περισσοτέρων από 3.700 συμμετεχόντων σε μια μακροχρόνια μελέτη που ξεκίνησε το 1992, η οποία επικεντρώθηκε στους επιζώντες από καρκίνους σχετιζόμενους με την παχυσαρκία.
Η μελέτη συμπεριλάμβανε καρκίνους του στομάχου, του παχέος εντέρου, του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, του παγκρέατος, του μαστού, της μήτρας, των νεφρών, του θυρεοειδούς, του νευρικού συστήματος και του αίματος. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για διάστημα 15 ετών και ανά πάσα στιγμή αξιολόγησαν την κλινική τους κατάσταση καθώς και τις επιλογές που έκαναν σχετικά με την υγεία τους.
Σημαντικά Ευρήματα
Όσοι συμμετέχοντες ακολούθησαν πιστά τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της ACS είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι αυτό το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο, με 33% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες και 21% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Επιπλέον, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι άτομα με βέλτιστο δείκτη μάζας σώματος είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου συνολικά και 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σχετιζόμενο με την καρδιά. Αντίστοιχα, οι συμμετέχοντες που έκαναν τη συνιστώμενη ποσότητα άσκησης παρουσίασαν 22% συνολικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και 26% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες.
Η Wang υπογράμμισε την κομβική σημασία των σωστών επιλογών τρόπου ζωής για την επιβίωση από τον καρκίνο, δηλώνοντας ότι «τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν πώς οι σωστές επιλογές στον τρόπο ζωής μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν την επιβίωση». Οι κατευθυντήριες γραμμές της ACS, που σχετίζονται με την υγεία των επιζώντων από καρκίνο, περιλαμβάνουν:
- Εκπόνηση 150-300 λεπτών μέτριας έντασης άσκησης ή 70-150 λεπτών έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα.
- Μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς.
- Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.
- Περιορισμός ή εξάλειψη των κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, των ζαχαρούχων ποτών, των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων και των επεξεργασμένων δημητριακών.
- Περιορισμός ή αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ.
- Διατήρηση υγιούς βάρους.
Τα ευρήματα αυτής της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών για τη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας ζωής των επιζώντων από καρκίνο.