Στρατηγικές για την Πρόληψη Απώλειας Οστικής Πυκνότητας στις Ηλικιωμένες Γυναίκες: Ο Ρόλος της Μεσογειακής Διατροφής και της Σωματικής Άσκησης

8222ff21c821300c993d7209ce0415ac
Κοινοποίηση

Προαγωγή της Οστικής Υγείας στις Ηλικιωμένες Γυναίκες

Η απώλεια βάρους συνιστάται από ειδικούς ως μέσο για τη διαχείριση παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή συχνά συνοδεύεται από πτώση της οστικής πυκνότητας και μείωση της περιεκτικότητας των οστών σε μέταλλα, ιδίως στις ηλικιωμένες γυναίκες. Μια νέα μελέτη επισημαίνει ότι μια τριετής παρέμβαση που στηρίζεται στη μεσογειακή διατροφή, με μειωμένες θερμίδες η οποία συνδυάζεται με σωματική δραστηριότητα, μπορεί να ανακουφίσει την απώλεια οστικής πυκνότητας σχετική με την ηλικία.

Η μελέτη δείχνει ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που συμμετείχαν στην παρέμβαση παρουσίασαν θετικές επιδράσεις στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, κάτι που αποτελεί σημαντικό εύρημα για τη σκελετική υγεία τους. Παράλληλα, προηγούμενες έρευνες είχαν υποδείξει ότι οι υποθερμιδικές δίαιτες χωρίς την κατάλληλη σωματική δραστηριότητα έχουν την ικανότητα να επιταχύνουν τη διαδικασία της οστικής απώλειας.

Στη μελέτη που φέρει τον τίτλο «Μεσογειακή Διατροφή, Σωματική Άσκηση και Οστική Υγεία στους Ηλικιωμένους», οι ερευνητές υλοποίησαν μια δευτερογενή ανάλυση στο πλαίσιο της μελέτης PREDIMED-Plus. Αυτή είναι μια εκτενής τριετής, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που διεξάγεται σε 23 περιοχές στην Ισπανία.

Στην ανάλυση συμμετείχαν 924 ενήλικες ηλικίας 55 έως 75 ετών (μέση ηλικία 65,1 ετών, 49,1% γυναίκες) που είχαν διαγνωσμένο μεταβολικό σύνδρομο και υπέρβαρο ή παχυσαρκία. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μια ομάδα παρέμβασης που ακολούθησε μεσογειακή διατροφή με μείωση θερμίδων κατά 30%, αυξημένη σωματική δραστηριότητα και συμπεριφορική υποστήριξη, και μια ομάδα ελέγχου που τηρούσε ελεύθερη μεσογειακή διατροφή χωρίς σωματική δραστηριότητα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, η οστική πυκνότητα αξιολογήθηκε στο σύνολο του μηριαίου οστού και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (L1-L4), ενώ η συνολική περιεκτικότητα σε μέταλλα αξιολογήθηκε στην αρχή, το πρώτο και το τρίτο έτος. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της οστικής σάρωσης για να προσδιορίσουν την παρουσία χαμηλής οστικής πυκνότητας, χρησιμοποιώντας τις τυπικές βαθμολογίες Τ, οι οποίες συγκρίνουν την οστική πυκνότητα ενός ατόμου με εκείνη ενός υγιούς νεαρού ενήλικα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν παρατηρήθηκε συνολική επίδραση της παρέμβασης στον οστικό περιεχόμενο ή στον επιπολασμό της χαμηλής οστικής πυκνότητας. Ωστόσο, υπήρξαν στατιστικά σημαντικά οφέλη στην οστική πυκνότητα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης στις γυναίκες που συμμετείχαν στην παρέμβαση.

Στον συνολικό πληθυσμό, η οστική πυκνότητα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης βελτιώθηκε σε τρία χρόνια στην ομάδα παρέμβασης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, με την διαφορά να είναι πιο έντονη ανάμεσα στις γυναίκες. Αντίθετα, στους άνδρες δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές.

Ανάλυση ευαισθησίας που αποκάλυψε και συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα ασβεστίου ή βιταμίνης D έδειξε συνεχείς και στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στην οστική πυκνότητα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης αυτά «υποστηρίζουν τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους με βάση τη μεσογειακή διατροφή και προάγουν την σωματική δραστηριότητα στις ηλικιωμένες γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο οστικών διαταραχών.»

Τα αποτελέσματα αυτής της σημαντικής έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της προώθησης υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών και σωματικών πρακτικών στις μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?