Συσχέτιση της Τακτικής Κατανάλωσης Κοτόπουλου με τον Κίνδυνο Γαστρεντερικών Καρκίνων και Πρόωρων Θανάτων

785b60a3a764105a413b892f0abd7c16 No Watermark
Κοινοποίηση

Η Σχέση Μεταξύ Κατανάλωσης Πουλερικών και Γαστρεντερικού Καρκίνου

Ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Γαστρεντερολογίας της Ιταλίας έχουν αποκαλύψει μια ανησυχητική συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης πουλερικών και του πρόωρου θανάτου από καρκίνο του πεπτικού συστήματος. Η νέα αυτή έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση κοτόπουλου μπορεί να σχετίζεται με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος, προσδιορίζοντας έτσι έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 4.869 ενήλικες που ζούσαν στην Ιταλία σε μία διάρκεια 20 ετών. Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε συνεντεύξεις και εξετάσεις υγείας που διεξάγονταν από ιατρικό προσωπικό, με τα αποτελέσματα να συγκεντρώνονται σε ιατρικά αρχεία και περιφερειακές βάσεις δεδομένων ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση της υγείας τους και οι θάνατοι που σχετίζονταν μ’ αυτήν.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ερωτηματολόγια, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας κατανάλωσης κρέατος και πουλερικών. Επιπλέον, εξετάστηκε η εμφάνιση γαστρεντερικών καρκίνων καθώς και οι θάνατοι που προκλήθηκαν από αυτούς.

Αποτελέσματα της Μελέτης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα από 300 γραμμάρια πουλερικών την εβδομάδα παρουσίαζαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης γαστρεντερικού καρκίνου και πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με αυτόν τον τύπο καρκίνου. Ο κίνδυνος θανάτου ήταν 27% υψηλότερος σε αυτούς σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μόλις 100 γραμμάρια ή λιγότερο την εβδομάδα.

Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν τη σημασία αυτών των ευρημάτων, επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να κατανοηθούν καλύτερα οι αιτίες πίσω από την αυξημένη θνησιμότητα που συνδέεται με την κατανάλωση πουλερικών. Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν εάν αυτή η αυξημένη θνησιμότητα οφείλεται άμεσα στη ποσότητα κατανάλωσης πουλερικών ή σχετίζεται με άλλους παράγοντες, όπως είναι οι μέθοδοι μαγειρέματος ή τα συνδυασμένα καρυκεύματα.

Επιπλέον, αν και οι ερευνητές εξέτασαν αρκετούς παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής, ένα σημαντικό κενό στη μελέτη ήταν η έλλειψη μέτρησης της σωματικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων, η οποία μπορεί να επηρεάζει την υγεία και τον κίνδυνο καρκίνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrients, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω μελέτες στον τομέα του γαστρεντερικού καρκίνου και των διατροφικών συνηθειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?