Σύνδεση λινολεϊκού οξέος και επιθετικού καρκίνου του μαστού
Μια νέα μελέτη έχει αναδείξει μια μοριακή σύνδεση μεταξύ του λινολεϊκού οξέος, ενός κοινού συστατικού που περιέχεται στα μαγειρικά έλαια, και του επιθετικού καρκίνου του μαστού. Τα ευρήματα αυτά επανεξετάζουν την αλληλεπίδραση της διατροφής με τον κίνδυνο καρκίνου και προβάλλουν την ανάγκη για προσεκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων ώστε να αποτραπεί ο πανικός και να δοθούν χρήσιμες οδηγίες στο κοινό.
Το λινολεϊκό οξύ είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που βρίσκεται σε αφθονία σε λάδια όπως το σόγιας, ηλίανθου και καλαμποκιού. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη, το λινολεϊκό οξύ μπορεί να ενεργοποιήσει άμεσα μονοπάτια ανάπτυξης σε τριπλά αρνητικά καρκινικά κύτταρα του μαστού, ένα είδος καρκίνου γνωστό για την επιθετικότητά του και τις περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, γεγονός που σημαίνει ότι επηρεάζει πολλούς ανθρώπους δεδομένης της συχνότητας του καρκίνου του μαστού γενικότερα. Η έρευνα έδειξε ότι το λινολεϊκό οξύ συνδέεται με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται FABP5 (πρωτεΐνη 5 που δεσμεύει λιπαρά οξέα), η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε αυτά τα καρκινικά κύτταρα. Αυτή η σύνδεση ενεργοποιεί το μονοπάτι mTORC1, έναν κρίσιμο ρυθμιστή της κυτταρικής ανάπτυξης και του μεταβολισμού, τροφοδοτώντας την εξέλιξη του όγκου.
Στη νέα μελέτη, τα ποντίκια που τρέφονταν με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λινολεϊκό οξύ εμφάνισαν μεγαλύτερους όγκους, υποδεικνύοντας ότι η διατροφική πρόσληψη μπορεί να επιδεινώσει την ανάπτυξη αυτού του καρκίνου. Αυτή η σύνδεση επεκτείνεται και στους ανθρώπους, όπως φάνηκε από τα αυξημένα επίπεδα FABP5 και λινολεϊκού οξέος σε δείγματα αίματος ασθενών με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, επικυρώνοντας τη βιολογική ορθότητα της σχέσης.
Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. John Blenis, ανέφερε: «Η ανακάλυψη αυτή ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ διατροφικών λιπών και καρκίνου και μπορεί να καθορίσει ποιους ασθενείς θα ήταν ωφέλιμο να ακολουθούν συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις με εξατομικευμένο τρόπο». Είναι εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι επιπτώσεις μπορεί να επεκταθούν και σε άλλους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη.
Το λινολεϊκό οξύ είναι απαραίτητο καθώς πρέπει να προέρχεται από τις τροφές και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος, στη δομή της κυτταρικής μεμβράνης και στη ρύθμιση της φλεγμονής. Ωστόσο, η σύγχρονη διατροφή, που είναι συχνά πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και σπορέλαια, παρέχει υπερβολικά ωμέγα-6 λιπαρά, όπως το λινολεϊκό οξύ, ενώ στερείται των απαραίτητων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα ψάρια, τον λιναρόσπορο και τα καρύδια.
Αυτή η ανισορροπία μπορεί να συμβάλλει στη χρόνια φλεγμονή, μια κατάσταση η οποία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών. Η μελέτη δείχνει ότι το λινολεϊκό οξύ μπορεί να οδηγήσει άμεσα στην ανάπτυξη του καρκίνου κάτω από ορισμένες συνθήκες. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα μαγειρικά έλαια προκαλούν καρκίνο του μαστού, καθώς άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η συνολική διατροφή και η περιβαλλοντική έκθεση, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.
Συνοπτικά, τα ευρήματα της μελέτης δεν δικαιολογούν την καθολική αποφυγή των σπορέλαιων, αλλά προτείνουν μέτρο και επιλεκτικότητα, ιδιαίτερα για τα άτομα που ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Πολλά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, περιέχουν λιγότερο λινολεϊκό οξύ και υψηλότερα ποσοστά μονοακόρεστων ή κορεσμένων λιπαρών, τα οποία είναι πιο σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες και μπορούν να θεωρηθούν ως καλύτερες επιλογές για την υγεία.