Η Σημαντικότητα του Γιαουρτιού στην Υγεία του Εντέρου
Σύμφωνα με τον Justin Stebbing, καθηγητή Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, μια πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στην ανάπτυξη του καρκίνου. Η έρευνα εστιάζει στην κατανάλωση γιαουρτιού, που φέρεται να έχει ευεργετικές επιδράσεις στο μικροβίωμα του εντέρου.
Οι ιατρικοί επαγγελματίες ανησυχούν για τον διπλασιασμό των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 55 ετών τα τελευταία χρόνια. Πολλές από τις αιτίες αποδίδονται στην διατροφή, και ειδικότερα στην αύξηση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφών.
Ο καθηγητής Stebbing επισημαίνει: «Ως ογκολόγος, συχνά δέχομαι ερωτήσεις σχετικά με το πώς να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι ορισμένων επιθετικών μορφών καρκίνου του παχέος εντέρου, τροποποιώντας το μικροβίωμα του εντέρου». Το μικροβίωμα, οι φυσικοί μικροοργανισμοί που ζουν στο έντερο, είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνολική υγεία καθώς επηρεάζει τη διαδικασία της πέψης και την ανοσοποιητική λειτουργία.
Ο καθηγητής προσθέτει ότι το γιαούρτι περιέχει ζωντανές καλλιέργειες ωφέλιμων βακτηρίων, όπως ο γαλακτοβάκιλλος bulgaricus και ο στρεπτόκοκκος thermophilus, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιούς ισορροπίας του μικροβιώματος του εντέρου.
Τα Ευρήματα της Έρευνας
Η μελέτη αξιολόγησε δεδομένα από περισσότερους από 150.000 συμμετέχοντες κατά τις τελευταίες δεκαετίες, επισημαίνοντας πως η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να επηρεάσει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου, προσφέροντας προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου. Οι ερευνητές ανάλυσαν τη διατροφή των συμμετεχόντων κάθε δύο χρόνια και παρατήρησαν την παρουσία του Bifidobacterium σε καρκινικό ιστό από 3.079 συμμετέχοντες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Αν και η κατανάλωση γιαουρτιού δεν μείωσε άμεσα τον κίνδυνο για όλους τους τύπους καρκίνου του παχέος εντέρου, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες εβδομαδιαίως είχαν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου με θετικό Bifidobacterium, ο οποίος σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης.
Ο καθηγητής διατροφολογίας Tim Spector τονίζει ότι απολαμβάνει το γιαούρτι σχεδόν καθημερινά, καθώς ενισχύει τη λειτουργία του εντέρου και το ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκριτικά, συνιστά την κατανάλωση γιαουρτιού με λιπαρά, που προσφέρει καλύτερη γεύση και αίσθηση πληρότητας.
Η κατανάλωση γιαουρτιού προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα για την υγεία, όπως προστασία των οστών από την οστεοπόρωση λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, και έχει συνδεθεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση καθώς και με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και άλλων ασθενειών.
Σύμφωνα με τον οργανισμό Cancer Research UK, το 54% των καρκίνων του εντέρου θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Οι παράγοντες όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του εντέρου.