Το ψευδές υγιεινό ρόφημα: Η ζάχαρη στα smoothies και οι επικίνδυνες συνέπειες της κατανάλωσής τους

Κοινοποίηση

Το Υγιεινό Ρόφημα που Μπορεί να Βλάψει Όσο τα Αναψυκτικά

Ο ενδοκρινολόγος Δρ. David Cavan υποστηρίζει ότι πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τις υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης που περιέχουν τα δημοφιλή smoothies φρούτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρασκευάζονται στο σπίτι.

Πολλές παραλλαγές αυτών των ροφημάτων περιέχουν τόση ζάχαρη όσο και ένα κουτάκι αναψυκτικού, δηλαδή περίπου εννέα κουταλάκια του γλυκού, μια ποσότητα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

«Οποιοδήποτε φρούτο, όταν μετατρέπεται σε smoothie, γίνεται ένα πολύ γλυκό ποτό με μειωμένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα smoothies είναι ίσα με την Coca-Cola», δήλωσε ο Δρ. Cavan.

Ο Δρ. Cavan επισημαίνει ότι δεν έχει σημασία αν η ζάχαρη είναι “φυσική”, δηλαδή αν προέρχεται αρχικά από φρούτα, καθώς εξακολουθεί να έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.

Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι γνωστό ότι προκαλούν συχνά αίσθημα πείνας και κατανάλωση υπερβολικών θερμίδων, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και των σχετικών με αυτήν ασθενειών.

Ο Δρ. Cavan, ο οποίος είναι συγγραφέας βιβλίων σχετικά με τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, αναφέρει ότι ένα απλό βήμα για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη είναι να αποφύγετε τα smoothies με φρούτα.

Η διαδικασία παρασκευής χυμών αφαιρεί τις φυτικές ίνες, που είναι θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε από την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων και λαχανικών. Έτσι, όταν πίνετε smoothie, προσλαμβάνετε περισσότερη ζάχαρη και λιγότερες από τις υγιεινές φυτικές ίνες που σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι.

Σύμφωνα με έρευνα του 2013, οι άνθρωποι που καταναλώνουν ολόκληρα φρούτα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που πίνουν χυμό φρούτων, οι οποίοι έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Η αντικατάσταση του χυμού φρούτων με ολόκληρα φρούτα τρεις φορές την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 7%.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση όπου ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει επαρκή ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Γνωστός και ως διαβήτης ενηλίκων, πιστεύεται ότι προκαλείται από την περίσσεια λίπους γύρω από τα εσωτερικά όργανα και μπορεί αν δεν αναγνωριστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφροπάθειες και τύφλωση.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση, μπορεί να τεθεί σε ύφεση μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους, η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση. «Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να διαχειριστείτε τον διαβήτη τύπου 2 αν συνεχίσετε να καταναλώνετε ζάχαρη με αυτόν τον τρόπο», γράφει ο Δρ. Cavan.

Για όσους δυσκολεύονται να απομακρυνθούν από τα ανθρακούχα αναψυκτικά, είναι προτιμότερο να καταναλώνουν τεχνητά γλυκαντικά αντί για ζάχαρη. «Τα γλυκαντικά μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα, αλλά είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή από τη ζάχαρη», προσθέτει ο Δρ. Cavan.

Related posts

Εμβολιασμός: Υγειονομική επανάσταση που έσωσε 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

Βραδινές Αυξήσεις Αρτηριακής Πίεσης: Αιτίες και Τρόποι Διαχείρισης

Νέα Ανακάλυψη: Ο Ρόλος των Μικροπλαστικών στη Φραγή των Αρτηριών