Αλλάζουν όλα στον τρόπο διορισμού και αξιολόγησης και των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) οι οποίοι θα περάσουν από το νέο σύστημα που έρχεται με τον νόμο του υπουργείου Εσωτερικών.
Μάλιστα οι Διοικητές των ΥΠΕ θα περάσουν μέσω ΑΣΕΠ πριν από τους Διοικητές Νοσοκομείων, ώστε να συμμετάσχουν στη συνέχεια στην αξιολόγησή τους αφού θα είναι μέλος των αντίστοιχων επιτροπών.
Ο υπουργός Υγείας πάντως Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ήδη σχηματίσει άποψη για τους “ΥΠΕ -άρχες”, λένε πηγές του HealthReport.gr, αφού εδώ και καιρό αξιολογεί τη διαχείριση που κάνουν στις Περιφέρειές τους.
Άλλωστε ο ίδιος θα κρίνει ποιοι νέοι Διοικητές των ΥΠΕ θα αναλάβουν ξανά μετά τον νέο χρόνο και ποιοι θα κοπούν, αφού είναι ο τελικός κριτής της shortlist μετά τις προσωπικές συνεντεύξεις που θα πραγματοποιηθούν.
Τα κριτήρια
Όπως και με τους Διοικητές Νοσοκομείων έτσι και οι Διοικητές των ΥΠΕ θα πρέπει να έχουν τα τυπικά προσόντα για να περάσουν μέσα από το ΑΣΕΠ. Ωστόσο στα προσόντα περιλαμβάνεται και η εμπειρία σε αντίστοιχες θέσεις, γεγονός που ευνοεί τους υπάρχοντες ώστε να επανατοποθετηθούν.
Ειδικότερα σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι διοικητές και των ΥΠΕ θα αξιολογούνται διαρκώς καθώς με την ανάληψη των καθηκόντων τους θα υπογράφουν συμβόλαια απόδοσης που συνδέονται άμεσα με τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων.
Όπως προβλέπεται θα αξιολογούνται δύο φορές, μια στο μέσον της θητείας και μία στο τέλος
Στην περίπτωση που οι τιθέμενοι στόχοι επιτυγχάνονται τότε θα προβλεφθεί η δυνατότητα καταβολής μπόνους παραγωγικότητας. Εάν όμως η απόδοση δεν είναι ικανοποιητική, ο αρμόδιος υπουργός εισηγείται την άμεση παύση του στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Οι νέοι διοικητές θα έχουν τετραετή θητεία και όχι τριετή και η επιλογή τους θα γίνεται με βάση αντικειμενικά προσόντα, δηλαδή πτυχίο ΑΕΙ, συνάφεια πτυχίου, 5ετης επαγγελματική εμπειρία, ξένη γλώσσα.
Επίσης οι υποψήφιοι θα υποβάλλονται σε τεστ δεξιοτήτων και στη συνέχεια όσοι θα έχουν την μεγαλύτερη βαθμολογία θα περνούν από συνέντευξη.
Σε 13 από 7 οι ΥΠΕ
Ο υπουργός Υγείας όμως αναμένεται να κάνει γενικότερες αλλαγές στις Υγειονομικές Περιφέρειες.
Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr εδώ και μήνες (διαβάστε ΕΔΩ), ο υπουργός Υγείας προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των ΥΠΕ προκειμένου να τις προσαρμόσει στις 13 Υγειονομικές Περιφέρειες που έχει η χώρα αλλά και για να γίνουν πιο αποδοτικές στο συντονιστικό έργο που εκτελούν ανά περιοχή.
Η Αττική πάντως όπως προέκυψε έπειτα από συσκέψεις που έχουν γίνει – λένε πληροφορίες του HealthReport.gr – θα παραμείνει με δύο ΥΠΕ, καθώς εάν ενοποιούνταν θα ήταν δύσκολο να γίνεται μετακίνηση προσωπικού στα νησιά το καλοκαίρι που οι ανάγκες είναι αυξημένες.
Ένα σενάριο που συζητήθηκε ιδιαίτερα αφού οι αρχικές σκέψεις ήθελαν την Αττική να ενοποιείται σε μία Υγειονομική Περιφέρεια.
Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν 7 Υγειονομικές Περιφέρειες ενώ στο παρελθόν ήταν 17, στη συνέχεια μειώθηκαν σε 14 για να γίνουν έπειτα επτά.
Οι 13 Υγειονομικές Περιφέρειες που σχεδιάζονται θα είναι οι εξής:
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Κεντρική Μακεδονία
Δυτική Μακεδονία
Ήπειρος
Θεσσαλία
Ιόνιες Νήσοι
Δυτική Ελλάδα
Στερεά Ελλάδα
Αττική 1η και 2η
Πελοπόννησος
Βόρειο Αιγαίο
Νότιο Αιγαίο
Κρήτη
ΠΗΓΗ: healthreport.gr