10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Κοινοποίηση

Κάθε χρόνο η 10η  Οκτωβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στην Ψυχική Υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ψυχική υγεία δεν είναι μόνο η απουσία της ψυχικής διαταραχής, αλλά ορίζεται ως «μια κατάσταση ευεξίας στην οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις δικές του ικανότητες, μπορεί να αντιμετωπίσει το φυσιολογικό στρες της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και γόνιμα και είναι σε θέση να συνεισφέρει στην κοινότητά του/της».

Σύμφωνα με τον ορισμό, η προαγωγή της ψυχικής ευεξίας δεν αφορά μόνο σε προσθήκη θεραπειών, αλλά και αφαίρεση παραγόντων που προκαλώντας στρες συμβάλλουν στην επιδείνωσή της.

Η ψυχική ευεξία προσεγγίζεται ακόμη περισσότερο μέσω μικρών ή μεγαλύτερων αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα τη μεγαλύτερη κινητοποίησή μας σε ομαδικό/κοινωνικό επίπεδο με στόχο την υποστήριξη, αλλά και τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών για όλους.

Το φετινό σύνθημα της εορτής για την Ψυχική Υγεία είναι :

«Η ψυχική υγεία παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα».

H 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης σεβόμενη την παγκόσμια αυτή δέσμευση, συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια για ένα μέλλον, στο οποίο η ψυχική υγεία εκτιμάται, προωθείται και προστατεύεται, χωρίς διακρίσεις.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τις Διοικήσεις των νοσοκομείων ευθύνης της και το επιστημονικό δυναμικό αυτών, σχεδιάζει και υλοποιεί έργα ενίσχυσης των υπηρεσιών και υποδομών ψυχικής υγείας στην Κρήτη.

Υποστηρίζει ενεργά τη λειτουργία και βιωσιμότητα των τεσσάρων ΚοιΣΠΕ της Κρήτης Συνεργάζεται και συμπράττει μαζί τους σε δράσεις ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης του πληθυσμού.

Αναπτύσσει Προγράμματα Αγωγής Υγείας.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της υιοθέτησης πρωτοβουλιών που χρησιμοποιούν τις τέχνες και τον πολιτισμό ως προληπτική και θεραπευτική αγωγή για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας των πολιτών διοργάνωσε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Η Ζωή στα Χέρια Μου», στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Σβήνουμε το στίγμα. Τις κοινωνικές ή ατομικές πεποιθήσεις για τα προβλήματα ψυχικής υγείας και για τα άτομα που τα αντιμετωπίζουν.

“Η ψυχική υγεία συνεπάγεται συμπεριφορά θερμή, γενναιόδωρη και γεμάτη κατανόηση,

συναίσθημα τρυφερό, στάση εγκάρδια και πράξεις αλληλεγγύης…”

Χόρχε Μπουκάι ”Ο Δρόμος της ευτυχίας”

Προστατεύομε την ψυχική μας υγεία.

Ενημερωνόμαστε.

Συμβουλευόμαστε τους ειδικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

ΠΗΓΗ: rethemnonews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?