Table of Contents
Επικίνδυνες Χημικές Ουσίες στα Στρώματα Παιδιών
Δύο πρόσφατες μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά περιοδικά «Environmental Science & Technology» και «Environmental Science & Technology Letters», έχουν αναδείξει ανησυχητικά ευρήματα σχετικά με τις χημικές ουσίες που ενδέχεται να βρίσκονται στα στρώματα των παιδιών. Οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με **νευρολογικά** και **αναπαραγωγικά προβλήματα**, καθώς και με **άσθμα**, **ορμονικές διαταραχές** και **καρκίνο**.
Ο Σημαντικός Ρόλος του Ύπνου στην Ανάπτυξη
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η καθηγήτρια Μίριαμ Ντάιαμοντ, επισημαίνει την κρισιμότητα του ύπνου για την **ανάπτυξη του εγκεφάλου**, ιδίως στα **βρέφη** και τα **νήπια**. «Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι πολλά στρώματα περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο των παιδιών», προσθέτει. Αυτό το αποκαλυπτικό εύρημα λειτουργεί ως «ηχηρό μήνυμα» προς τους κατασκευαστές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν την **ασφάλεια** και την **υγιή ανάπτυξη** των παιδιών μας.
Αναλυτικά Γεγονότα από τις Μελέτες
Στην πρώτη μελέτη, οι επιστήμονες μελέτησαν 25 υπνοδωμάτια παιδιών ηλικίας έξι μηνών έως τεσσάρων ετών. Ανακαλύφθηκαν **ανησυχητικά επίπεδα** περισσότερων από 24 φθαλικών ενώσεων, επιβραδυντικών φλόγας και φίλτρων υπεριώδους ακτινοβολίας στον αέρα των υπνοδωματίων, με τα υψηλότερα επίπεδα να καταγράφονται γύρω από τα κρεβάτια των παιδιών.
Σε μια συνοδευτική μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 16 πρόσφατα αγορασμένα παιδικά στρώματα. Διαπίστωσαν ότι τα στρώματα αυτά αποτελούν πιθανώς την κύρια πηγή αυτών των **χημικών ουσιών** στο περιβάλλον ύπνου. Όταν προσομοιώθηκε η θερμοκρασία σώματος και το βάρος ενός παιδιού στα στρώματα, οι εκπομπές χημικών αυξήθηκαν σημαντικά, έως και πολλές φορές. Τα στρώματα που μελετήθηκαν αγοράστηκαν στον Καναδά, αλλά τα περισσότερα περιείχαν υλικά που προήλθαν από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Μεξικού.
Επικίνδυνες Χημικές Ουσίες και οι Επιπτώσεις τους
Οι φθαλικές ενώσεις και τα επιβραδυντικά φλόγας που ανιχνεύθηκαν είναι **ορμονικοί διαταράκτες** και έχουν συσχετιστεί με **νευρολογικές βλάβες**, συμπεριλαμβανομένων μαθησιακών δυσκολιών, μειωμένων δεικτών IQ, προβλημάτων συμπεριφοράς και μειωμένης μνήμης. Επιπλέον, ορισμένες είναι συνδεδεμένες με παιδικό άσθμα και καρκίνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι αρκετά φίλτρα UV που εντοπίστηκαν λειτουργούν επίσης ως ορμονικοί διαταράκτες.
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες, καθώς βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία ανάπτυξης. Οι συμπεριφορές τους, όπως η επαφή των χεριών με το στόμα, καθώς και ο ρυθμός αναπνοής τους, ο οποίος είναι δέκα φορές υψηλότερος από αυτόν των ενήλικων, αυξάνουν τον κίνδυνο. Επιπλέον, το δέρμα τους είναι πιο διαπερατό και η επιφάνεια του δέρματος σε σχέση με το βάρος τους είναι τριπλάσια σε σύγκριση με τους ενήλικες.
Κρίσιμη η Συμμόρφωση με Κανονισμούς
Είναι εντυπωσιακό ότι τα υψηλά επίπεδα επιβραδυντικών φλόγας στα στρώματα που ελέγχθηκαν είναι ανεξήγητα, δεδομένου ότι αυτές οι χημικές ουσίες δεν είναι απαραίτητες για την έγκριση των καναδικών ή των αμερικανικών προτύπων ευφλεκτότητας. Αυτές οι χημικές ενώσεις έχουν συνδεθεί με νευρολογικές, αναπαραγωγικές και ορμονικές βλάβες, ενώ δεν παρέχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την πυρασφάλεια.
Οι ερευνητές καλούν τους κατασκευαστές να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τις χημικές ουσίες που περιέχονται στα παιδικά στρώματα μέσω αυστηρών δοκιμών. Επιπλέον, απαιτούνται αυστηρότεροι κανονισμοί για τη χρήση επιβραδυντικών φλόγας και φθαλικών πλαστικοποιητών στα παιδικά στρώματα. Στον Καναδά, οι συγγραφείς προτείνουν την επέκταση των περιορισμών που ισχύουν σε ορισμένους πλαστικοποιητές, ώστε να περιλαμβάνουν και τα στρώματα.
Προτάσεις για Γονείς
Είναι απαραίτητο οι γονείς να λάβουν μέτρα για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους σε αυτές τις επικίνδυνες χημικές ουσίες. Οι συγγραφείς προτείνουν την απομάκρυνση περιττών αντικειμένων από τον χώρο ύπνου του παιδιού, όπως μαξιλάρια και παιχνίδια, καθώς επίσης και το συχνό πλύσιμο και ανανέωση των κλινοσκεπασμάτων και των ρούχων ύπνου. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να λειτουργήσουν ως προστατευτικά φράγματα. Τέλος, προτείνεται η χρήση υφασμάτων που δεν είναι βαμμένα ή είναι ουδέτερου χρώματος, αφού τα υφάσματα με έντονα χρώματα απαιτούν τη χρήση πρόσθετων φίλτρων UV, που μπορεί να είναι επικίνδυνα.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ