Η Επιθετικότητα του Καρκίνου του Παγκρέατος
Το πάγκρεας είναι ένα σημαντικό όργανο του ανθρώπινου σώματος, το οποίο συνδέεται μέσω ενός σωλήνα που ονομάζεται παγκρεατικός πόρος με την αρχή του λεπτού εντέρου. Δυστυχώς, ο καρκίνος του παγκρέατος κατατάσσεται στις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου, με υψηλά ποσοστά θνητότητας το οποίο ανέρχεται στο 93% των ασθενών που δεν επιβιώνουν για περισσότερο από πέντε χρόνια.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τον καρκίνο του παγκρέατος είναι ότι δεν παρουσιάζει συμπτώματα στα πρώτα στάδια, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση και την έγκαιρη παρέμβαση. Συχνά, η ασθένεια εξελίσσεται σε προχωρημένο στάδιο, οδηγώντας σε καταστάσεις όπου η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πια εφικτή.
Οι Παράγοντες Επιθετικότητας
Μια πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Νοσοκομείου del Mar στη Βαρκελώνη και το Ινστιτούτο Βιολογίας και Πειραματικής Ιατρικής (CONICET, Αργεντινή) αποκάλυψε μερικούς από τους λόγους πίσω από αυτή την επιθετικότητα. Ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι το μικροπεριβάλλον του όγκου, το οποίο αποτελείται από ένα δίκτυο πρωτεϊνών και μη καρκινικών κυττάρων, όπως οι ινοβλάστες. Αυτοί οι ινοβλάστες συνεργάζονται με τα καρκινικά κύτταρα, ενισχύοντας την ανάπτυξή τους και αυξάνοντας την αντοχή τους στα φάρμακα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS και περιλαμβάνει την εποπτεία επίσης ερευνητών από την κλινική Mayo και το Ινστιτούτο CaixaResearch. Στόχος της είναι να συμβάλλει στην αντιστροφή της προβληματικής στατιστικής του καρκίνου του παγκρέατος, όπου το πενταετές ποσοστό επιβίωσης ανέρχεται μόλις στο 10%.
Συγκεκριμένα, οι ινοβλάστες ενδέχεται να παράγουν ουσίες που διευκολύνουν την εξάπλωση του καρκίνου και να αλληλεπιδρούν με τα καρκινικά κύτταρα, παρέχοντας τους προστασία από τις θεραπευτικές παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τη συντονίστρια της ερευνητικής ομάδας, Πιλάρ Ναβάρο, αυτό το στρώμα κυττάρων είναι κρίσιμο για την επιθετική βιολογία του καρκίνου του παγκρέατος.
Νέες Ανακαλύψεις και Έρευνες
Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι οι ινοβλάστες εκκρίνουν Galectin-1, μια πρωτεΐνη με προκαρκινικές ιδιότητες. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται επίσης μέσα στους ινοβλάστες, και συγκεκριμένα στον πυρήνα τους, όπου παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Η ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη είχε ήδη εντοπίσει τη σημαντική επίδραση της Galectin-1 στον καρκίνο του παγκρέατος, αλλά οι νέες αυτές ανακαλύψεις μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών θεραπείας.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα από ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, αναλύοντας την παρουσία και τη λειτουργία της Galectin-1 στον πυρήνα των ινοβλαστών. Πραγματοποίησαν κυρίως εργαστηριακά πειράματα με σειρές ανθρώπινων κυττάρων ινοβλαστών, αξιολογώντας τις συνέπειες της αναστολής της συγκεκριμένης πρωτεΐνης και του γονιδίου KRAS. Παρατήρησαν ότι η απενεργοποίηση αυτών των κυττάρων θα μπορούσε να εμποδίσει τη συνεργασία τους με τα καρκινικά κύτταρα. Αυτές οι ελπιδοφόρες εξελίξεις ανοίγουν νέους δρόμους στη μάχη κατά του καρκίνου του παγκρέατος.