Table of Contents
Η Σχέση Μεταξύ Υπερεπεξεργασμένων Τροφίμων και Καρδιομεταβολικών Κινδύνων
Ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster πραγματοποίησαν μια καινοτόμο μελέτη που επικεντρώνεται στη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και διάφορων παραγόντων κινδύνου για την υγεία, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη (LDL και HDL), η περίμετρος της μέσης και ο δείκτης μάζας σώματος. Αυτή η έρευνα συνιστά την πρώτη αξιοποίηση δεδομένων πληθυσμού στον Καναδά για τη διερεύνηση αυτής της σχέσης, με στόχο την κατανόηση της επίδρασης των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στην καρδιομεταβολική υγεία.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανάλυσαν δεδομένα από πάνω από 6.000 ενήλικες σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα για τα μέτρα υγείας που διεξήχθη από το Υπουργείο Υγείας του Καναδά και τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τις διατροφικές τους συνήθειες μέσω ενός λεπτομερούς ερωτηματολογίου, που συμπληρώθηκαν και ακολούθησαν προσωπικές αξιολογήσεις σε κινητές κλινικές.
Διατροφικές Συνήθειες και Υγεία
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ήταν κυρίως άνδρες με χαμηλότερα εισοδήματα και εκπαιδευτικό επίπεδο, καθώς και χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αυτοί οι συμμετέχοντες εμφάνιζαν σημαντικά υψηλότερους δείκτες Δείκτη Μάζας Σώματος, περίμετρο της μέσης, αρτηριακή πίεση, ινσουλίνη και τριγλυκερίδια σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
Επιπλέον, οι συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου παρέμειναν ισχυρές ακόμη και μετά την προσαρμογή για τον δείκτη μάζας σώματος. Αυτό δείχνει ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να επιδρούν στην υγεία μέσα από μηχανισμούς που δεν σχετίζονται άμεσα με την αύξηση του σωματικού βάρους, όπως είναι η φλεγμονή, η αντίσταση στην ινσουλίνη, και η κακή μεταβολική ρύθμιση.
Η Πολυπλοκότητα της Διατροφής
Η Ανθέα Χριστοφόρου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου McMaster και κύρια συγγραφέας της μελέτης, υπογράμμισε τη σημασία του συστήματος εφοδιασμού τροφίμων, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στη θρεπτική σύνθεση, αλλά επηρεάζεται από πρόσθετα, τον τρόπο παρασκευής και άλλους παράγοντες, που δημιουργούν ένα διατροφικό περιβάλλον με σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της παρουσίας της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, ενός βιοδείκτη που δείχνει φλεγμονώδη αντίδραση στον οργανισμό. «Αυτό υποδηλώνει ότι ο οργανισμός μας μπορεί να θεωρεί αυτά τα τρόφιμα ως μη τρόφιμα», δήλωσε η Χριστοφόρου.
Τα Υπερεπεξεργασμένα Τρόφιμα στην Κοινωνία
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι έτοιμες προς κατανάλωση επιλογές που συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ζάχαρη και ανθυγιεινά λίπη, ενώ στερούνται πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων. Η εύκολη πρόσβαση και η βολικότητά τους συχνά οδηγούν σε αύξηση της κατανάλωσής τους, ιδιαίτερα σε ομάδες με χαμηλότερα εισοδήματα, με αποτέλεσμα τις ανισότητες στην υγεία. Οι Καναδοί συμμετέχοντες στην μελέτη δήλωσαν ότι κατανάλωναν κατά μέσο όρο περισσότερες από τρεις μερίδες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων καθημερινά.
Η Angelina Baric, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας και συν-συγγραφέας της μελέτης, σημειώνει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές ομάδες. «Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για πολιτικές που προστατεύουν όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως του εισοδήματος ή του επιπέδου εκπαίδευσης», αναφέρει.
Το Υπουργείο Υγείας του Καναδά προτείνει τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών για την υγιεινή διατροφή και αναζητά στρατηγικές για την περιορισμό τους. Αυτή η έρευνα αναδεικνύει την κρίσιμη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, ενισχύοντας την ανάγκη για περαιτέρω δράσεις πολιτικής και ενημέρωσης για τη δημόσια υγεία.
Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition & Metabolism.