ECDC: Σε έξαρση οι λοιμώξεις του αναπνευστικού σε ενήλικες και παιδιά

Pos Nomizeis Oti Eisai 39
Κοινοποίηση

Συναγερμό για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, σημαίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καλώντας τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν για την πιθανή ανάγκη αύξησης του δυναμικού των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και των ΜΕΘ (τόσο σε προσωπικό όσο και σε κλίνες), καθώς και να εξετάσουν μια σειρά μέτρων δημόσιας υγείας για τη μείωση των επιπτώσεων των παθογόνων του αναπνευστικού συστήματος που κυκλοφορούν αυτόν τον χειμώνα.

Στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ECDC, αναφέρεται πως οι συστάσεις διατυπώνονται καθώς «οι επισκέψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για αναπνευστικές παθήσεις έχουν αυξηθεί σταδιακά από τον Σεπτέμβριο και διάφορα παθογόνα του αναπνευστικού συστήματος  συν-κυκλοφορούν σε μεταβλητά επίπεδα, συμβάλλοντας στην αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας».

Καμπανάκι και για τα παιδιά

Σύμφωνα με την έκθεση, η θετικότητα του κοροναϊού ήταν υψηλότερη από τον RSV και την εποχική γρίπη. «Η σοβαρή νόσος που σχετίζεται με τον SARSCoV-2 επηρεάζει σήμερα κυρίως άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω» αναφέρεται, ενώ «η αύξηση της δραστηριότητας του RSV έχει οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ιδίως μεταξύ των μικρών παιδιών».

Αυξήθηκαν οι επισκέψεις σε γιατρούς

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως «Αν και επί του παρόντος είναι χαμηλή, η δραστηριότητα της γρίπης αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι εποχιακές επιδημίες διαφόρων άλλων παθογόνων που προκαλούν αναπνευστικά συμπτώματα και εμφανίζονται κάθε λίγα χρόνια (όπως το Mycoplasma pneumoniae) συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του αριθμού των ασθενών που προσέρχονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη».

Συστάσεις

Οι συστάσεις του ECDC περιλαμβάνουν:

  • Εμβολιασμός των πιο ευάλωτων ατόμων κατά του SARS-CoV-2 και της γρίπης (καθώς και του RSV στις χώρες που εισάγουν αυτό το εμβόλιο), προκειμένου να αποτραπεί η εξέλιξη της λοίμωξης σε σοβαρή νόσο.
  • Αύξηση της χωρητικότητας των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και των ΜΕΘ (ανάλογα με τις ανάγκες όσον αφορά την επαρκή στελέχωση και τη δυναμικότητα των κλινών) τόσο για τα νοσοκομεία ενηλίκων όσο και για τα παιδιατρικά νοσοκομεία.
  • Διασφάλιση της εκπαίδευσης του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης για την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων (IPC), ώστε να συμβάλει στη μείωση της επιβάρυνσης σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης και στην αποφυγή κρουσμάτων σε αυτούς τους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων μακροχρόνιας φροντίδας (LTCF).
  • Ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση των περιστατικών και να ενισχυθεί η ετοιμότητα των νοσοκομείων για τη διαχείριση του αυξημένου φόρτου ασθενών στις μονάδες επειγόντων περιστατικών και στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), τόσο στα παιδιατρικά νοσοκομεία όσο και στα νοσοκομεία ενηλίκων.
  • Εκτέλεση ταχέων δοκιμών για τη διευκόλυνση της έγκαιρης διάγνωσης και των αποφάσεων διαχείρισης, της κατάλληλης θεραπείας και της εφαρμογής της δημόσιας υγείας, όταν χρειάζεται.
  • Υπενθυμίζει στους κλινικούς γιατρούς ότι, όταν ενδείκνυται, η έγκαιρη χρήση αντι-ιικών θεραπειών για τον COVID19 και τη γρίπη, μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη σε σοβαρή νόσο σε ευάλωτες ομάδες και ότι μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο προφύλαξης από τον RSV για τα βρέφη (σύμφωνα με τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές).
  • Η χρήση αντιβιοτικών για βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού θα πρέπει να ακολουθεί ιατρική αξιολόγηση, καθώς τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν τις ιογενείς λοιμώξεις.
  • Εφαρμογή δραστηριοτήτων επικοινωνίας κινδύνου για το κοινό, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της προώθησης του εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης, του COVID-19 και του RSV σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις. Τα μηνύματα θα πρέπει επίσης να προωθούν την καλή υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού συστήματος, να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι όταν αρρωσταίνουν και να εξασφαλίζουν τον κατάλληλο αερισμό των εσωτερικών χώρων.
  • Σύσταση της χρήσης μάσκας  σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους σε άτομα με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου.

ΠΗΓΗ: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιδιωτικά Θεραπευτήρια

Heart Health Main

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Diadromh

@ – diadromhgr@gmail.com

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?